În cadrul ședinței, parlamentarii au stabilit că în cadrul comisiei mass-media vor activa 12 membri. Vicepreședinții acesteia sunt Adela Răileanu din cadrul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Virgiliu Pâslariuc de la PAS. Secretara comisiei este Marcela Adam (PAS). Din componența comisiei mai fac parte încă patru deputați PAS - Gonța Maria, Marcela Nistor, Larisa Novac, Eugeniu Sinchevici, trei din partea BECS - Elena Beleacova, Diana Caraman, Svetlana Căpățînă și deputatul Petru Jardan din partea Partidului Șor. Astfel, PAS are șapte membri în cadrul comisiei, BECS – patru deputați și PPȘ – un deputat. Potrivit Regulamentului Parlamentului, componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte ţinîndu-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Legislativ.
Liliana Nicolaescu-Onofrei este de profesie filologă și a activat în calitate de profesoară de limba română. În decembrie 2020 a ocupat funcția de consilieră a președintei Maia Sandu. Este ex-ministră a Educației, Culturii și Cercetării în Guvernul Maiei Sandu (2019). Mai devreme, în același minister, a ocupat funcțiile de consilieră, cât și de viceministră. A activat și în calitate de expertă-consultantă la Centrul Educațional PRO Didactica, precum și directoare a programului „Modernizarea învățământului umanistic” la Fundația Soros. Doi ani din cariera sa a fost coordonatoare lingvistică a Corpului Păcii al SUA în Moldova, iar înainte de asta a fost lector-asistentă la Universitatea de Stat din Moldova.
Parlamentul nou ales este constituit de trei fracțiuni parlamentare - Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Politic ȘOR. Fracțiunea PAS deține majoritatea absolută, fiind reprezentată de 63 de deputați.
La ședința de constituire a Parlamentului în legislatura a XI-a, din 26 iulie, șefa statului și ex-președinta PAS, Maia Sandu, a menționat în discursul său că așteaptă „acțiuni ferme de la Guvern și Parlament pentru ca oamenii să nu mai fie mințiți la televiziuni sau prin alte mijloace de presă”. „Vreau să văd un Consiliu al Audiovizualului care nu mai face partizanat politic pe banii politicienilor. Avem nevoie de o lege care să sancționeze dur manipularea și știrile false”, a declarat președinta.
Liliana Nicolaescu-Onofrei. Sursa foto: Parlament.md