Eşti aici

​Ancheta „Banii lui Dodon din Bahamas”. CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul dosarului RISE Moldova

13 Octombrie 2021
1109 afişări
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova, printr-o decizie din 12 octombrie 2021, pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul RISE Moldova și Iurie Sanduța versus Republica Moldova.  „Curtea a decis în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 10 din convenție”, scrie RISE.md.
 
Judecătorii CEDO au oferit câștig de cauză pentru RISE Moldova și pentru jurnalistul de investigație Iurie Sanduța – autorul materialului „Banii lui Dodon din Bahamas”.
 
Decizia instanței  vine după ce președintele PSRM  Igor Dodon și colegii săi de partid au adresat în instanță două acțiuni similare, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Între timp, Dodon a devenit președintele țării, iar judecătorii moldoveni au emis o decizie în favoarea PSRM. Unul dintre motivele care a stat la baza hotărârii emise de magistrații moldoveni a fost și faptul că nicio  instituție de stat nu a constatat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar fi primit fonduri suspecte din exterior. Astfel, investigația RISE Moldova a fost calificată drept defăimătoare.
 
Decizia de astăzi este o încurajare puternică pentru jurnaliștii din Moldova și a reporterilor de investigație ca să-și facă munca onest și fără frică față de presiunile frecvente ale politicienilor corupți dar și intimidărilor venite de la afaceriști conectați la banii publici. Totodată, astăzi, CEDO ne-a atras atenția că libertatea de exprimare este mai presus de orice interese ascunse ale unor politicieni și că oamenii au dreptul la informație, au dreptul să afle schemele și dedesubturile unor afaceri murdare, dezvăluite de jurnaliști”, a declarat Iurie Sanduța, citat de RISE Moldova.
 
Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului prevede o despăgubire de 3800 de euro pe care statul va trebui să o plătească jurnaliștilor de la RISE Moldova, pentru obstrucționarea libertății de exprimare  a presei de către instanțele naționale.
 
Ancheta jurnalistică, publicată în septembrie 2016, s-a referit la o tranzacție prin zone offshore cu implicarea companiei Exclusiv Media, administrată de deputatul socialist Corneliu Furculiță. Potrivit investigației, prin această firmă a fost transferată o sumă de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale (30 octombrie 2016). Transferul a venit printr-o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată în unul din paradisurile fiscale – Bahamas.

După apariția materialului RISE Moldova, reprezentanții PSRM și ai companiei Exclusiv Media au acționat jurnaliștii în judecată, invocând defăimarea și solicitând dezmințiri. Cele două dosare au fost examinate separat și au avut o soartă diferită. După apariția anchetei despre banii din Bahamas, proprietarul Exclusiv Media Corneliu Furculiță a declarat că toate tranzacțiile companiilor vizate în articol au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională.

Citiți și: O nouă hotărâre în dosarul „Banii lui Dodon din Bahamas”: instanța a respins cererea Exclusiv Media împotriva RISE Moldova 
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.