Eşti aici

​Comisia parlamentară pentru mass-media a abrogat concursul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului

20 Octombrie 2021
858 de afişări
Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlament a abrogat decizia cu privire la organizarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului (CA). Deputații au invocat drept motiv apariția proiectului de lege ce presupune revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar și care prevede inclusiv o altă componență numerică a CA, precum și un alt mecanism de desemnare a membrilor. 
 
În cadrul ședinței din 19 octombrie, președinta comisiei de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a sugerat că necesitatea abrogării concursului reiese din noile propuneri de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, prin care se dorește adoptarea unor noi reguli de desemnare a candidaților la funcția de membru al CA. „După mine, situația este clară. Din păcate, dacă acum nu avem această situație de responsabilizare prin cadru legal... Sper că o vom avea odată și, din moment ce este înregistrat acest proiect de lege, modalitățile de desemnare se schimbă, dar și noi nu avem toate dosarele complete și toată informația solicitată anterior. Nu mai zic deja de prevederile un pic ambigue ce țin de desemnarea din partea entităților publice a candidaților”, a explicat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Anterior, comisia de profil a anunțat că Victoria Stețcaia, Eugeniu Rîbca și Ion Terguță sunt candidații propuși de organizațiile societății civile la funcția de membru al CA. Cei trei urmau să concureze pentru două locuri vacante. 

Pe 14 octombrie, un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au înregistrat însă un proiect de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale prin care vor să reducă componența CA de la nouă la șapte membri. Dacă, în prezent, CA trebuie să fie format din doi membri propuși de Parlament, câte un membru propus de președinte și Guvern și cinci membri propuși de organizaţiile societăţii civile, selectaţi prin concurs public, atunci în formula nouă autoritatea de reglementare ar trebui să fie formată din trei membri propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției parlamentare, câte un membru - de Guvern și șeful statului și doi membri propuși de organizații ale societății civile reprezentative pentru domeniul serviciilor media audiovizuale.
 
De asemenea, deputații vor ca respingerea raportului anual de activitate al CA să atragă „după sine demiterea, de drept, a membrilor Consiliului Audiovizualului”.

Acesta nu este singurul proiect de lege care vizează CA. Parlamentul a votat în lectură finală, în cadrul ședinței plenare 30 septembrie, proiectul de lege care prevede printre altele modalitatea de revocare din funcție a membrilor CA, Consiliului Concurenței și altor instituții de stat. Proiectul oferă Parlamentului dreptul de a revoca din funcție membrii CA sau pe cei ai altor autorități în cazul în care activitatea acestora va fi considerată drept necorespunzătoare obligațiilor, prerogativelor sau atribuțiilor de serviciu. În conformitate cu prevederile documentului votat, conducătorii Consiliului Concurenței, Consiliului Audiovizualului și altor instituții de stat vor fi sancționați, inclusiv cu opțiunea revocării din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu. 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.