Eşti aici

Parlamentul a respins raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului. Membrii autorității au fost demiși

11 Noiembrie 2021
1433 de afişări
Parlamentul a respins raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2020, în cadrul ședinței plenare din 11 noiembrie, după ce Comisia pentru mass-media a venit cu o recomandare în plenul Legislativului, iar Comisia juridică a propus un proiect de hotărâre în acest sens. Comisia de profil a audiat pentru a doua oară în acest an raportul autorității și asta după ce au intrat în vigoare noi prevederi care permit demiterea membrilor Consiliului în cazul în care documentul este respins de plen. 

La începutul ședinței, deputatul Adrian Lebedinschi din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a propus amânarea subiectului privind audierea raportului de activitate al CA. Potrivit lui, dezbaterile care au fost organizate în cadrul comisiei de profil au avut loc fără prezența membrilor CA, iar astfel ar fi fost încălcate procedurile legale. „Vă atenționez pentru viitor: articolul 87 prevede că respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage după sine demiterea, de drept, a membrilor Consiliului Audiovizualului. Pentru ca noi ulterior să nu avem procese în judecată pentru că am încălcat procedura, eu v-aș propune totuși să o examinăm săptămâna viitoare”, a spus el.

Președinta comisiei de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a replicat că dezbaterile la nivelul comisiei nu implică în mod necesar și prezența membrilor CA, precizând că ultimii au fost invitați și nu s-au prezentat la ședință. „Dezbaterea înseamnă supunerea unei discuții a unor probleme, în acest caz a unui raport. Raportul a fost dezbătut. Urmează să fie examinat în plen”, a replicat ea.  

Supusă votului, propunerea deputatului Lebedinschi a fost respinsă de majoritate.

Președinta CA, Ala Ursu-Antoci, a prezentat raportul în plen, menționând că și-a început activitatea în cadrul autorității în luna august 2020, iar a devenit șefă a instituției spre sfârșitul anului. Potrivit ei, autoritatea a examinat toate sesizările parvenite la Consiliu și a aplicat amenzi în conformitate cu legislația. 

Mai mulți deputați din fracțiunea parlamentară PAS au adus critici la adresa CA. „Ceea ce nu știe comisia educația și mass-media, pentru că niciodată nu a pășit pragul CA, este faptul că CA este la pământ din punct de vedere tehnic. Nu avem softuri de monitorizare și avem cinci monitori cu salarii de 4.500 de lei”, a replicat  Ala Ursu-Antoci. 

Liliana Nicolaescu-Onofrei a precizat că raportul de activitate a fost prezentat la comisie spre sfârșitul lunii februarie curent și audiat în ședința comisiei la începutul lunii martie, „fără să fi fost înregistrat și fără a emite o decizie pe marginea acestuia”. Ea a precizat că, prin demersul comisiei de profil, a fost solicitat raportul de activitate al CA pentru a fi înregistrat cu scopul de a fi examinat în ședință în plen.

Liliana Nicolaescu-Onofrei a menționat că, după examinarea raportului de activitate al CA, majoritatea membrilor comisiei au constatat că autoritatea „nu a asigurat respectarea de către furnizorii și distribuitorii de servicii media a cerințelor de asigurare a imparțialității, echilibrului și favorizării liberei formări a opiniilor în conținuturile programelor audiovizuale, în special în perioada campaniilor electorale care au avut loc în 2020”. Ea a adăugat că societatea civilă a semnalat CA despre importanța autosesizării și constatării abaterilor de lege și aplicarea sancțiunilor în raport cu furnizorii de servicii media. „Organul a ignorat aceste recomandări, neglijând principiul asigurării informării corecte. CA a adoptat decizii inechitabile urmare a examinării petițiile și sesizărilor”, a mai spus deputata. 

Deputatul BCS Vasile Bolea a declarat în context că, prin acest mecanism, guvernanții „vor să acapareze” și Consiliul Audiovizualului. 

După examinarea subiectului în plen, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au examinat proiectul de hotărâre privind respingerea raportului de activitate al CA pentru anul 2020. Președinta comisiei, Olesea Stamate, a menționat că, cu votul majorității membrilor, proiectul de hotărâre pentru respingerea raportului de activitate al CA pe anul 2020 a fost aprobat, invocând drept motiv că nu și-a îndeplinit activitatea corespunzător. „Comisia a examinat proiectul care prevede respingerea raportul de activitate al CA și demiterea de drept al membrilor Consiliului la data intrării în vigoare a hotărârii”, a menționat Olesea Stamate. Deputata a precizat că hotărârea poate fi contestată în instanță de judecată în termenul prevăzut de Codul administrativ. 

În plen, 55 de deputați au votat pentru adoptarea acestui proiect, iar astfel a intrat în vigoare prevederea ca membrii CA să fie demiși.


 

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.

Sursa foto: Parlament.md