Eşti aici

​Parlamentul a numit noua componență a Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM

25 Noiembrie 2021
886 de afişări
Parlamentul a desemnat șapte noi membri ai Consiliului de supraveghere și dezvoltare al companiei Teleradio-Moldova (CSD). Pentru aprobarea hotărârii au votat 81 de deputați. Decizia de a desemna o nouă componență a CSD vine la trei săptămâni după ce Legislativul a promovat proiectul de lege privind revenirea companiei publice Teleradio-Moldova sub control parlamentar.

Conform deciziei, din noua componență a CSD vor face parte Arcadie Gherasim și Sergiu Stanciu, propuși de către majoritatea parlamentară, Corneliu Popovici, propus de opoziție și patru persoane din partea societății civile - Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan și Irina Mațenco.

În cadrul dezbaterilor, deputatul PAS Vasile Șoimaru l-a întrebat pe Aurelian Dănilă despre revoluția din România, care a avut loc spre sfârșitul anului 1989, perioadă când candidatul a activat în calitate de atașat cultural al ambasadei sovietice la București, și dacă acesta a avut vreun rol în cadrul evenimentelor de atunci. „Dacă am avut eu vreun rol? Interesantă întrebare… Nu știu dacă am avut rol. Eram în cadrul ambasadei, lucram atașat cultural și eram atâția specialiști în domeniu că nu mai aveau nevoie de atașați culturali să aibă vreun rol în acea revoluție. Eram privitor ca la teatru, vorba lui Eminescu”, a răspuns Aurelian Dănilă. 

Liliana Nicolaescu-Onofrei a precizat că, în cadrul comisiei de profil, toți candidații au fost acceptați cu nouă voturi pro, cu excepția lui Cristian Jardan, susținut de șapte deputați.

În plen, 81 de deputați au votat pentru candidaturile lui Arcadie Gherasim, Corneliu Popovici și Cristian Jardan. Câte 80 de voturi din partea deputaților au acumulat Sergiu Stanciu și Loretta Handrabura. Pentru Aurelian Dănilă au votat 75 de parlamentari, iar Vasile Șoimaru a votat împotrivă. Irina Mațenco a acumulat 79 de voturi. 

Hotărârea Parlamentului privind numirea membrilor CSD intră în vigoare la data adoptării. 

Membrii CSD sunt numiți pentru un singur mandat de șase ani.

Noua componență a CSD urmează să propună Parlamentului candidatura directorului general al furnizorului public național de servicii media, care urmează a fi numit pentru un termen de șase ani. 

Fosta componență a Consiliului de supraveghere și dezvoltare a fost demisă in corpore pe data de 5 noiembrie, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale, care prevăd acest lucru.