Eşti aici

​Parlamentul a declarat stare de urgență în contextul crizei energetice. Inițiativa vizează și activitatea mass-media

20 Ianuarie 2022
1100 de afişări
Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 20 ianuarie, hotărârea privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe o perioadă de 60 de zile. Documentul conține și prevederi care țin de activitatea mass-media. Inițiativa a fost înaintată de Guvern.

Potrivit documentului aprobat, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va putea emite dispoziții în vederea punerii în executare a mai multor măsuri, printre care coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației, familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale, introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.

În cadrul ședinței, deputatul Denis Ulanov din cadrul fracțiunii Partidului Șor s-a interesat de prevederea cu privire la introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații. „Ce anume aveți în vedere? Care anume mijloace de telecomunicații și care anume reguli speciale de utilizare? E filtrarea informației, cenzură?”, a întrebat Denis Ulanov. 

„Am vorbit exact despre acest lucru în octombrie, când am stabilit starea de urgență la sfârșitul anului 2021. Nu este vorba despre cenzură sau încercare de a interveni pe piața telecomunicațiilor. Este aceeași formulare care a fost și atunci. Dacă se întâmplă anumite lucruri, este capacitatea Comisiei pentru Situații Excepționale de a interveni, de exemplu, cu mesaje SMS sau cu notificări către cetățeni”, a precizat prim-ministra Natalia Gavrilița, care a prezentat proiectul în plen. 

Și deputata Adela Răileanu din cadrul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a întrebat-o pe prim-ministră despre prevederile privind coordonarea activității mass-media prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale: „Ar însemna asta cumva că toată presa ar trebui de azi înainte, după adoptarea stării de urgență, să acuze Gazprom și nicidecum să nu îndrăznească să acuze guvernarea că nu și-a făcut treaba bine?”. „Nu”, a răspuns scurt Natalia Gavrilița. 

Potrivit inițiativei, dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Legislativul va trebui să informeze, în termen de trei zile, Secretarul General al ONU şi Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre şi cauzele adoptării acesteia. 

Necesitatea declarării stării de urgență a fost luată în baza raportului Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, „precum și ținând cont de faptul că insuficiența gazelor naturale afectează direct și imediat securitatea statului și al cetățenilor”. La data de 18 ianuarie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost informat de către producătorul de gaze din Rusia Gazprom că acesta a remis notificare către Moldovagaz, potrivit căreia în cazul în care compania nu va achita 50% din costul gazelor naturale contractate pentru luna ianuarie 2022, Gazprom va demara acțiuni privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 21 ianuarie 2022, ora 08:00. 

Stare de urgență din cauza crizei energetice a fost instituită și anul trecut, în perioada 22 octombrie  - 20 noiembrie. Atunci, Serviciul de Informații și Securitate a fost responsabil de monitorizarea site-urilor online care promovează informații false ce afectează securitatea națională.

Sursa foto: Parlament.md


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.