Eşti aici

Un magistrat a anulat refuzul procurorilor de a urmări penal reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Reacția autorităților și a ONG-urilor de media

04 Februarie 2022
1733 de afişări
Mai multe organizații neguvernamentale  de media și-au exprimat îngrijorarea, printr-un apel public, după ce un magistrat a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale împotriva Centrului de Investigație Jurnalistice (CIJM) și a reporterilor săi. Cazul vizează pretinsa accesare a datelor personale în cadrul unei investigații jurnalistice publicate acum doi ani și jumătate și al cărei protagonist este procurorul Igor Popa.  

Pe 27 ianuarie, judecătorul Victor Rațoi de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a anulat o ordonanță a Procuraturii care prevedea refuzul de a iniția urmărirea penală împotriva Centrului de Investigație Jurnalistice și a reporterilor organizației. Solicitarea inițială a venit din partea avocatei Ala Popa pentru pretinsul fapt de culegere ilegală a datelor despre averea sa și a fostului său soț, procurorul Igor Popa, în cadrul unei investigații jurnalistice publicată de CIJM în iulie 2020. În anchetă, jurnaliștii au scris că Igor Popa, șeful suspendat al oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău și fost procuror general adjunct, nu ar fi indicat în declarația de avere imobilele pe care le deține. Potrivit autorilor, el ar fi recurs la un divorț fictiv cu soția sa, după care ar fi înscris imobilele cu pricina pe numele ei. Jurnaliștii au arătat în material că procurorul locuiește împreună cu soția sa și copiii în acel imobil, situat în centrul Chișinăului. 

La sfârșitul anului 2021, procurorii au pornit două dosare penale pe numele lui Igor Popa, pentru fals în declarații și îmbogățire ilicită, ambele având la bază informațiile din investigația jurnalistică. Între timp, din noiembrie 2020 până în septembrie 2021, două jurnaliste de la CIJM și un activist civic care a colaborat în documentarea investigației au fost cercetați într-un proces penal inițiat de Inspectoratul de Poliție Centru, la plângerea Alei Popa, care a reclamat  „culegerea ilegală și răspândirea neautorizată de către Centrul de Investigații Jurnalistice  a informaților despre viața personală, ce constituie secret personal”.

La 20 septembrie 2021, procurorul Sergiu Harea de la Procuratura Centru a semnat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale în acest caz. Documentul a fost contestat în instanță, iar la 27 ianuarie 2022, judecătorul Victor Rațoi l-a anulat, cazul fiind reîntors procurorilor. 

„Considerăm că e o încercare de intimidare a noastră, a jurnaliștilor, pentru că în acest moment există două dosare penale pornite pe numele procurorului Igor Popa, vizat în ancheta noastră. Cred că asta i-a supărat și mai tare pentru că intimidările au început de la momentul documentării investigației, încă în 2019”, a declarat Cornelia Cozonac pentru Media  Azi. Ea a precizat că autorii au utilizat și camera ascunsă, fiind vorba de o anchetă dificilă, cu scopul să demonstreze unele detalii incluse în investigație. Președinta CIJM a mai precizat că a depus recurs împotriva deciziei instanței, precum și o plângere la Poliție împotriva avocatei Ala Popa.

După ce cazul a fost mediatizat, președinta comisiei parlamentare pentru mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a anunțat că a expediat un demers la adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care a solicitat „investigarea de urgență a legalității deciziei judecătorului Rațoi, cu aplicarea, după caz, a sancțiunii prevăzute de legislație”. „Consider că acțiunile judecătorului Rațoi pot fi calificate ca fiind un atac asupra independenței presei în folosul unuia dintre cei mai avuți și controversați procurori din Republica Moldova, care a chemat (după 7 aprilie 2009) judecătorii să judece în comisariatele de poliție tinerii protestatari, torturați de polițiști”, a scris deputata. 

Într-un apel public, ONG-urile de media au condamnat „tentativele de intimidare a jurnaliștilor prin intentarea neîntemeiată a dosarelor penale”. ONG-urile de media consideră că practica inițierii dosarelor penale împotriva jurnaliștilor care și-au exercitat misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public „constituie un atac la libertatea de exprimare a mass-mediei și libertății presei”. În acest context, organizațiile semnatare solicită persoanelor care se consideră prejudiciate în drepturi prin activitatea mass-mediei să renunțe „la utilizarea abuzivă a pârghiilor prevăzute de lege drept mijloace de intimidare a jurnaliștilor și cer organelor de drept să soluționeze cauzele penale sau contravenționale în care sunt vizați jurnaliștii cu respectarea garanțiilor speciale, diferite prin lege”.

Sursa foto: Freepik.com