Eşti aici

​CA va monitoriza cum au reflectat cinci posturi TV „potențialul conflict militar din Ucraina”

16 Februarie 2022
1320 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) va monitoriza postul public de televiziune Moldova 1 și canalele private Jurnal TV, Prime TV, Primul în Moldova și NTV Moldova la capitolul asigurării informării corecte și protejarea spațiului informațional în subiectele ce au vizat „potențialul conflict militar din Ucraina și criza de securitate din Europa de Est”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 16 februarie, la propunerea membrului CA Ruslan Mihalevschi. 

Mihalevshi a solicitat monitorizarea programelor audiovizuale de ştiri, dezbateri și alte emisiuni de informare și analiză în perioada 11-15 februarie 2022. „În ultima perioadă, rămâne unul dintre cele mai importante subiecte situația din Ucraina. Reamintesc că, pe data de 26 ianuarie, CA a făcut un apel în care am îndemnat toți furnizorii de servicii media audiovizuale să se bazeze pe fapte verificate și să se abțină de la limbaj inflamator, să dea dovadă de maximă responsabilitate în elaborarea programelor audiovizuale”, a amintit Ruslan Mihalevschi.
 
CA a decis să monitorizeze programele locale și cele retransmise, difuzate în orele de maximă audienţă, între 19.00 - 22.00. „Reieșind din capacitățile noastre, propunea mea este ca să cuprindem emisiuni menționate, difuzate de top cinci posturi TV cu cea mai mare audiență. Aici mă bazez pe studiul național de audiență care a fost realizat în decembrie anul trecut de agenția Magenta Consulting la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent. Top cinci, сonform acestui studiu, această listă va cuprinde următoarele posturi:  Prime, Moldova 1, Jurnal TV, NTV Moldova și Primul în Moldova”, a menționat Ruslan Mihalevschi.
 
Eugeniu Rîbca a propus ca monitorizarea postului public de televiziune să fie efectuată de organele de supraveghere și monitorizare a conținutului ale Teleradio-Moldova, însă ea nu a fost agreată de ceilalți colegi.
 
Propunerea lui Ruslan Mihalevschi a fost susținută cu șase voturi pro. Eugeniu Rîbca a votat împotrivă, menționând că „de principiu” este de acord cu propunerea. Anterior, președinta CA s-a adresat cu un apel către furnizorii de servicii media în contextul „crizei de securitate”. Liliana Vițu a ținut să amintească despre prevederile Codului serviciilor media audiovizuale cu privire la interzicerea emisiunilor „susceptibile de a propaga, incita, promova sau justifica (...) alte forme de ură fondate pe intoleranță”, asigurarea distincției clare între fapte și opinii și prezentarea informațiilor în mod imparțial și cu bună-credință.