Eşti aici

CA a elaborat planul de acțiuni pentru 2022. Noua componență vrea să fie evaluată din exterior

22 Februarie 2022
867 de afişări
Evaluarea externă a managementului Consiliului Audiovizualului (CA) de către structurile europene, elaborarea metodologei de monitorizare a discursului care incită la ură și revizuirea clasificării furnizorilor de servicii media de numără printre obiectivele Planului de acțiuni pentru anul 2022 al autorității din domeniul audiovizualului. Documentul a fost aprobat săptămâna trecută.
 
Planul conține șapte obiective strategice și prevede, în principal, consolidarea capacităților administrative și instituționale ale Consiliului Audiovizualului; activități de reglementare; monitorizarea respectării prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale; asigurarea comunicării interinstituționale; asigurarea unui management eficient în cadrul CA; gestionarea eficientă a patrimoniului; asigurarea controlului achitării taxelor stabilite de CA și activitatea de licențiere și autorizație.
 
La capitolul consolidării capacităților CA se regăsește și obiectivul privind evaluarea externă (peer-to-peer review) a managementului CA din partea Comisiei Europene. În urma acestui audit, CA așteaptă să recepționeze o listă de recomandări pusă la dispoziția membrilor și a managementului.
 
Președinta CA, Liliana Vițu, a precizat că a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene și a expediat și o solicitare privind realizarea unui astfel de audit, dar încă nu a recepționat un răspuns. „Noi ne-am arătat disponibilitatea, am arătat că suntem deschiși pentru o astfel de acțiune, pentru că noi chiar vrem să vedem o perspectivă din afară - ce e bine și ce nu e bine, ce este făcut conform bunelor practici și ce poate fi îmbunătățit”, a spus Liliana Vițu.

Ea susține că evaluarea este axată pe un audit al managementului instituției și al tuturor proceselor de luare a deciziilor. „Să identifice care sunt punctele noastre slabe, care sunt punctele forte, care lucruri trebuie păstrate, care nu, pe luare de decizii, pe operațiunile noastre. Practic e un audit managerial. Aceste persoane vin și văd cum se lucrează la monitorizare, de exemplu, care este lanțul de examinare a unei petiții, cum se examinează solicitările de eliberare a licențelor”, a adăugat Liliana Vițu.
 
Potrivit CA, realizarea auditului va fi susținută financiar de Comisia Europeană.
 
În iunie 2020, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care, odată aprobat, ar fi permis desfășurarea misiunilor de audit de performanță la Consiliul Audiovizualului de către companii din afara țării. Componența de atunci a CA, în frunte cu Dragoș Vicol, a decis cu vot unanim să respingă proiectul de lege care ar permite realizarea unui audit extern al autorități pentru că inițiativa ar conține „grave abateri” de la principiile ce ar asigura independența instituției.