Potrivit deputatei, membrii Consiliului ar trebui să solicite distribuitorilor de posturi Radio şi TV ruseşti, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, să înlocuiască programele informative cu alte emisiuni, conţinutul cărora ar include ştiri europene, naţionale sau locale, programe cultural-educative.
Solicitarea vine în contextul crizei politice din Ucraina şi a acţiunilor Federaţiei Ruse faţă de această ţară. “Canalele de televiziune ruseşti se dedau unei propagande agresive, prin care opinia publică este intoxicată cu falsuri, propagate în spirit şovin, incitator la ură interetnică, scopul fiind justificarea agresiunii ruseşti în Ucraina”, susţine Ana Guţu. Aceasta a mai făcut referinţă la o decizie a judecătoriei din Kiev, care a dispus suspendarea difuzării posturilor TV ruseşti pe teritoriul Ucrainei pe perioada procesului intentat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din Ucraina împotriva companiei care retransmite aceste canale.
Mai devreme, membrii Partidului Liberal Reformator (PLR) au înregistrat un proiect de lege de modificare a Codului Audiovizualului, astfel încât 80% din posturile de televiziune şi radio în Republica Moldova să fie în limba română. Potrivit autorilor documentului, scopul iniţiativei este de a proteja spaţiul informaţional al ţării.
La rândul său, CCA şi-a exprimat opinia pe marginea acestui proiect de lege. Membrii Consiliului au considerat că distribuitorii de servicii ar trebui să includă în oferta lor cel puţin 50% din posturile retransmise în limba română şi cel puţin 60% să provină din statele membre ale Convenţiei europene cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Deputata liberal-reformatoare Ana Guţu deţine şi funcţia de preşedintă a Comisiei pentru cultură, ştiinţă şi mass-media din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Sursa foto: http://www.tunivers.com/