Eşti aici

Comisia parlamentară de media a amânat din nou selectarea membrilor CO al TRM

02 Aprilie 2014
987 de afişări

Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a amânat şi miercuri, 2 aprilie, procedura de vot pentru selectarea celor şase membri ai Consiliului de Observatori al Companiei "Teleradio-Moldova", după ce membrii acesteia din Coaliţia Pro-Europeană au solicitat mai mult timp pentru studierea candidaturilor.
 
Comisia i-a audiat marţi pe cei 12 candidaţi, dar a amânat procedura de vot pentru miercuri. Dar şi în această zi mai mulţi membri au solicitat timp suplimentar pentru luarea deciziei.
 
”Noi, de exemplu, nici în fracţiune nu am reuşit să discutăm candidaturile. Am dori să deliberăm în cadrul unei alte şedinţe asupra candidaturilor”, a solicitat deputatul PD Oleg Ţulea.
 
O propunere similară a venit din partea deputatului PLR Valeriu Saharneanu, care a motivat că a fost ales recent în funcţia de membru al acestei comisii şi are nevoie de timp suplimentar.
 
De asemenea, deputatul PLDM Maria Ciobanu a declarat că mai are nevoie de timp pentru a putea lua o decizie. ”Prefer să examinez candidaturile în mod individual şi cu răspunsurile pe care le-am primit ieri să-mi pot crea o impresie cine într-adevăr merită să fie membri ai Consiliului de Observatori”.
 
Deputaţii PL şi PCRM au criticat această amânare, precum şi faptul că respectivele candidaturi ar urma să fie discutate şi în fracţiunile parlamentare.
 
”Este straniu că, de fapt, candidaturile care trebuie să fie discutate în comisie şi să fie apolitice, sunt discutate în fracţiune. E ceva cusut cu aţă albă. Consider că am avut timp suficient ca să ascultăm, să adresăm întrebări şi să decidem. Chiar dacă e nevoie de discutat în fracţiune, aceasta se face până la şedinţa comisiei şi nu după”, a declarat deputatul Corina Fusu (PL).
 
Preşedintele comisiei a anunţat că procedura de vot va avea loc în una din zilele următoare, dar nu a fost stabilită o dată exactă.
 
Marţi, membrii comisiei au audiat programele celor 12 candidaţi, care anterior au fost selectaţi de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Majoritatea candidaţilor s-au pronunţat pentru modernizarea managementului instituţiei şi a programelor difuzate de Radio-Moldova şi Moldova 1, precum şi pentru reducerea influenţei politice asupra instituţiilor. După ce vor fi selectaţi de comisie, cei şase membri ai CO urmează să fie votaţi şi de parlament. Consiliul de Observatori al TRM este nefuncţional din luna decembrie, când au expirat mandatele a şase din nouă membri.