Eşti aici

Deputaţii doresc să interzică publicitatea politică în afara campaniilor electorale

02 Aprilie 2014
1819 afişări

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media Chiril Lucinschi a prezentat miercuri, 2 aprilie, membrilor comisiei un proiect de lege privind interzicerea publicităţii politice în afara campaniilor electorale.
 
Proiectul prevede amendarea a două legi – Legea cu privire la publicitate şi Codul Audiovizualului. În prima lege se propune introducerea noţiunii de ”publicitate politică”, care este definită drept ”orice formă de comunicare ce are ca scop declarat schimbarea atitudinilor unor persoane faţă de un partid politic, politician sau mesaj politic”.  

De asemenea, se propune suplimentarea art. 8 al aceleiaşi legi cu un nou alineat, care prevede că ”publicitatea politică este interzisă cu excepţia campaniilor electorale” şi suplimentarea art. 19 al Codului Audiovizualului cu un nou alineat, ce ţine de interzicerea publicităţii politice în afara perioadelor electorale.
 
Chiril Lucinschi (deputat PLDM) a îndemnat membrii comisiei să semneze acest proiect pentru a fi înregistrat în parlament. ”Noi trebuie să asigurăm cetăţeanul că nu va fi indus în eroare de cineva, care are mai mulţi bani. La noi publicitatea politică este egală cu publicitatea comercială. Aşa ceva nu există în nicio ţară. Publicitatea politică va fi permisă doar în campania electorală”, a declarat Chiril Lucinschi.
 
Pe de altă parte, deputatul socialist Ion Cebanu consideră proiectul antidemocratic şi îndreptat împotriva formaţiunii sale (deoarece PSRM a avut mai multe spoturi publicitare televizate în ultima perioadă de timp n.r.). ”De fapt, noi spunem oamenilor ceea ce se petrece în ţară, cum se comportă guvernarea. Asta nu le place. Nu există o astfel de abordare în nicio ţară, acolo unde spune guvernarea că se îndreaptă. În primul rând, este antidemocratic, în al doilea rând, este un nou pas de intimidare a opoziţiei”, a declarat Cebanu.
 
Deputatul comunist Alexandr Petcov s-a arătat mirat de un asemenea proiect de lege, care vine din partea PLDM. ”Vreau să ştiu ce urmăresc colegii dlui Filat în momentul în care vedem că majoritatea publicităţii politice îi aparţine dânsului. Vom vedea cum vor evolua lucrurile”. Alexandr Petcov a mai precizat că PCRM nu va vota din principiu acest proiect. ”PCRM nu va vota cu această guvernare legi pe care le propune. Dânşii au iniţiat toate fărădelegile din audiovizual, dânşii să şi le asume”, a conchis Petcov. 

Sursa foto: www.google.md