Eşti aici

Flashmob: “Ţarcu-i pentru oi….”

09 Mai 2014
1975 de afişări
Jurnaliști din mass-media națională şi reprezentanți ai organizațiilor de media au participat pe 8 mai curent la un flashmob cu genericul: "Țarcu-i pentru oi, nu pentru noi!", organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Independente (API).

Evenimentul a avut drept scop sensibilizarea parlamentarilor cu privire la crearea unor condiții mai bune de muncă pentru jurnaliștii acreditați la Parlament, cărora, odată cu trecerea legislativului în noua clădire renovată, le-a fost interzis accesul în sala de şedinţe, prin aceasta fiind limitaţi de a-şi desfăşura activitatea profesională.

Participanţii la flashmob şi-au manifestat protestul faţă de inactivitatea Legislativului. De mai bine două luni, conducerea Parlamentului a promis să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei, dar până acum nu şi-a onorat promisiunea. În faţa sediului Parlamentului a fost improvizat „un țarc” ce simbolizează încăperea în care sunt impuşi să muncească jurnaliștii acreditați la Parlament în timpul monitorizării şedinţelor.

 „Pledez pentru ca jurnaliștii să-și poată face meseria onest. Politicienii adeseori acuză reprezentanţii mass-media că distorsionează anumite mesaje. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple ori să se întâmple mai puțin, persoanele cu funcţii de decizie au obligația legală și morală să asigure condiții decente pentru activitatea jurnaliștilor”, a menţonat Petru Macovei, director executiv API.

Expertul media a mai spus că este primordial ca jurnaliștii care reprezintă cea mai importantă pârghie constituțională de informare a cetățenilor să aibă acces la informația de interes public, implicit la ședințele în plen ale Parlamentului; să poată discuta liber și nestingherit cu deputații; să cunoască exact care sunt reacțiile aleşilor poporului atunci când este aprobat un proiect de lege sau proiectul unei hotărâri de parlament. „Activitatea unui deputat nu se rezumă doar la votul acestuia în plenul Parlamentului, există mult mai multe expresii ale acestei activități”, a conchis Petru Macovei.

Şi Nadine Gogu, directoarea CJI, s-a arătat revoltată de argumentele reprezentanţilor Legislativului, care invocă numărul destul de mare al instituţiilor media ce transmit de la Parlament şi imposibilitatea găsirii spaţiului necesar în sala de şedinţe a Parlamentului. Directoarea CJI se întreabă retoric cum, în acest caz, e posibil ca toţi aceşti jurnalişti şi cameramani să fie „înghesuiţi” într-o încăpere de 50 m²; şi care este calitatea produselor media pe care le recepţionăm în calitate de consumatori de informaţie atunci când reprezentanţii mass-media / cameramanii nu au acces direct în sala de şedinţe pentru a filma de sine stătător și a avea controlul asupra imaginilor? „Jurnalistul trebuie să se afle în sală ca să filmeze şi să pună pe post ceea ce consideră el necesar şi nu ceea ce îi oferă un regizor care face selecția imaginilor. Condițiile tehnice constituie un impediment serios în exercitarea activității jurnaliștilor”, a menţionat Nadine Gogu.

Revendicările jurnaliştilor prezenţi la flashmob au fost împărtăşite de doi deputaţi PL (Corina Fusu şi Valeriu Munteanu), care au susţinut ideea creării unor condiţii adecvate pentru activitatea jurnaliștilor, astfel ca aceştia să nu mai fie ţinuţi „în țarc” şi să nu fie manipulați de către politicieni ce fel de imagini şi reportaje să transmită cetăţenilor de la Parlament.

Corina Fusu a comunicat că problema accesului presei în sala de ședințe a fost discutată la Comisia parlamentară pentru mass-media acum mai bine de două luni. Decizia luată a fost de a recomanda conducerii Parlamentului RM să identifice soluții pentru rezolvarea problemei. Personal, deputata a identificat două locuri (lojele din stânga și dreapta, preconizate la moment pentru consultanți și consilieri), unde ar încăpea în jur de 80 de jurnaliști şi cameramani.

În opinia deputatei, problema nu se soluţionează pentru că nu se doreşte. „Dacă de mai bine de două luni nu se propun nici un fel de soluţii, înseamnă că sunt motive ca presa să fie separată de activitățile parlamentului”, a declarat reprezentanta Legislativului.

Şi colegul său de partid, Valeriu Munteanu, a reiterat „faptul că s-au investit câteva milioane de lei în implementarea sistemului de vot electronic, care în mod demonstrativ nu este utilizat, are o legătură directă cu ţinerea la distanţă a jurnaliștilor”. Or, se întâmplă de foarte multe ori că numărul de voturi este la limită şi dacă jurnaliștii ar fi în sală, situația poate ar fi alta.

Întrucât deputaţii s-au arătat sceptici că problema accesului jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului ar putea fi rezolvată până la alegerile parlamentare, participanţii la flashmob au semnat o petiţie, prin care solicită deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova: 1. Să creeze condiții pentru revenirea imediată a presei în sala de ședințe a Legislativului; şi 2. Să garanteze exercitarea nestingherită a misiunii jurnaliștilor de mediatizare a diferitelor aspecte ale activităţii legislative.
 
Petiţia poate fi semnată de toți cei care apără și promovează libertatea presei, accesul la informație și susțin crearea unor condiții decente pentru munca jurnaliștilor. Ulterior, aceasta urmează a fi transmisă Preşedintelui şi deputaţilor Parlamentului RM.