Eşti aici

CCA a sancționat 15 posturi TV pentru nerespectarea regulilor de plasare a publicității

19 Mai 2014
1425 de afişări

15 posturi de televiziune din 18 monitorizate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) au fost sancționate pentru încălcarea regulilor de plasare a publicității: 13 au fost avertizate public, iar două au primit amendă minimă. Potrivit unui comunicat de presă emis de CCA, doar Publika TV și Noroc TV au difuzat publicitate conform legislaţiei audiovizuale.

În urma examinării raportului de monitorizare de către membrii CCA, s-au ales cu avertizări publice posturile Moldova 1, Canal 3, Pro TV Chişinău, 2 Plus, CTC Mega, Jurnal TV, Bravo, Muz TV, TVC 21, Ru-TV Moldova, ALT TV şi Euro TV. Cele mai multe încălcări la plasarea publicității au admis ALT TV şi Euro TV, care vor fi monitorizate repetat. Reprezentanții celor două posturi au motivat nerespectarea regulilor prin probleme tehnice legate de schimbarea oficiului. Posturilor de televiziune Prime TV și TV 7 le-a fost aplicată amenda minimă.

Printre încălcările admise de radiodifuzorii monitorizați se numără nedelimitarea spoturilor publicitare prin semnale optice şi acustice faţă de alte părţi ale serviciului de programe, depăşirea duratei de difuzare a publicităţii pe parcursul unei ore de emisie prevăzută de Codul audiovizualului, inserarea în serviciile de programe a publicităţii mascate şi a teleshoppingului, plasarea de produse, sponsorizarea programelor de ştiri, omiterea la finele calupurilor publicitare pentru produse alimentare a mesajelor de promovare a modului sănătos de viaţă, neacoperirea publicităţii din emisiunile posturilor străine retransmise etс.

O problemă nerezolvată, ce a stârnit dispute la ședința CCA, rămâne plasarea de produse în emisiunile posturilor de televiziune din alte țări retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Reprezentanții radiodifuzorilor susțin că nu au posibilități tehnice pentru a „șterge” denumirile produselor în timpul retransmiterii emisiunilor. Drept soluție, președintele CCA, Marian Pocaznoi, le-a sugerat să realizeze și să difuzeze cât mai multe produse audiovizuale proprii.