Eşti aici

Jurnaliștii împiedicaţi să filmeze bătaia de la şedinţa Adunării Populare a Găgăuziei spun că s-ar putea adresa în organele de drept

05 Iunie 2014
1504 afişări

Jurnaliștii de la portalul de știri gagauzinfo.md susţin că au fost dați afară din sală și le-a fost interzis să filmeze încăierarea ce a izbucnit pe 3 iunie, în timpul ședinței Adunării Populare din UTA Găgăuzia. Mai mult, au fost înjurați de către un funcționar public, au declarat ziariştii pentru mediafreedomwatch.org.

La şedinţa din 3 iunie s-a produs un scandal după ce în sală a dat buzna un grup de oameni care cerea demisia actualei conduceri a Adunării Populare. Fostul președinte al raionului Vulcănești, Serghei Cernev, l-a lovit peste față pe președintele legislativului local, Dmitri Constantinov, iar ulterior, cu piciorul pe liderul autonomiei Mihail Formuzal. Cernev l-a somat pe Constantinov să-şi dea demisia, învinuindu-l de separatism.

Potrivit jurnaliştilor locali, martori la incident, înainte să înceapă bătaia mai multe persoane aflate în sală au început să acopere cu mâinile obiectivele camerelor video. Directorul portalului informațional gagauzinfo.md, Andrei Vedutenco, califică aceasta drept o încercare de a limita dreptul jurnaliștilor de a informa publicul.

Vedutenco a adăugat că jurnaliștii au fost scoși din sală și li s-a interzis să filmeze, iar când au încercat încă o dată să intre, au fost alungaţi şi înjuraţi. „Ne-au dat afară de acolo. Noi ne-am apropiat cu camera, am bătut la ușă, am deschis-o și am încercat să intrăm. A ieșit un consilier, ne-a împins, barându-ne accesul, şi chiar ne-a înjurat“, a povestit Vedutenco.

Directorul portalul a spus că nu exclude faptul că va depune o plângere la organele de drept în legătură cu acest caz.

Video poate fi urmărit AICI