Eşti aici

Legea presei ar putea fi modificată pentru a interzice discriminarea de gen

12 Iunie 2014
4474 de afişări
Comisia juridică a parlamentului a aprobat miercuri un proiect de lege privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, care prevede inclusiv modificări la Legea presei.

Astfel, potrivit proiectului elaborat de Guvern, se propune completarea cu două alineate a art.4 din lege pentru a interzice discriminarea de gen: „Publicaţiile periodice şi agenţiile de presă sunt obligate să utilizeze un limbaj corect şi nediscriminatoriu, în care statutul egal şi rolurile femeii şi bărbatului sunt reflectate în aceeaşi măsură şi tratate ca având aceeaşi valoare şi demnitate, contribuind la diminuarea stereotipurilor sexiste”. De asemenea, „Este inadmisibilă şi se sancţionează în conformitate cu legislaţia publicarea oricăror materiale şi informaţii care prezintă imaginea unui anumit sex în manieră de umilinţă a demnităţii şi/sau conţine un îndemn deschis sau ascuns la promovarea în diverse domenii a unui anumit sex în detrimentul altuia”, potrivit propunerilor de amendare a Legii presei.
 
Acelaşi proiect propune şi modificări la Legea cu privire la publicitate, pentru a interzice publicitatea sexistă.
 
Scopul de bază al proiectului este crearea unor condiţii egale pentru implicarea femeilor în politică şi în procesul decizional. Astfel, se propune ca la formarea Guvernului, a Biroului permanent al Parlamentului şi a listelor electorale pentru alegerile parlamentare şi locale să fie respectată cota de reprezentare minimă de 40% a ambelor sexe.
 
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie votată de Parlament.
 

Sursa foto: http://www.tjobs.ro/