Eşti aici

Detalii despre omorul unui minor, prezentate de Procuratura Generală şi preluate în totalitate de presă

03 Iulie 2014
1388 de afişări
Mai multe instituţii de presă de la Chişinău au preluat joi, 3 iulie curent, informaţiile dintr-un comunicat de presă difuzat de Procuratura Generală privind omorul unui minor din raionul Cantemir, în care apar detalii despre acest caz, ceea ce încalcă unele principii deontologice ale jurnalistului.
 
Procuratura a difuzat un comunicat de presă referitor la decizia unei instanţe de judecată, în care publică şi unele detalii despre omor, care au fost citate de mai multe instituţii de presă. ”Crima a avut loc în seara zilei de 13 mai 2013, în satul Leca. Inculpatul discuta prin Skype cu soţia sa care se afla în Italia, când între cei doi s-a iscat o ceartă din motiv de gelozie. Bărbatul a ameninţat femeia că dacă nu se întoarce acasă îi va omorî fiica, după care a lovit copila de 7 ani cu un topor şi o şurubelniţă. Victima a decedat pe loc în urma leziunilor grave cauzate, femeia văzând totul prin Skype”.
 
Amintim că, potrivit art 4.5 al Codului deontologic al jurnalistului, ”Jurnalistul nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile suicidare”.
 
De asemenea, Ghidul de bune practice pentru protecţia minorilor în mass-media recomandă jurnaliştilor să reevalueze politicile editoriale, ”astfel încât subiectele despre copii să fie considerate subiecte de interes general, plasate în paginile de top nu doar în cazuri de violenţă, trafic de fiinţe umane, infracţiuni, accidente şi alte situaţii dramatice cu implicarea copiilor”.  
 
Aceeași sursă menționează că ”Managerii instituţiilor mass-media şi editorii de ştiri nu trebuie să accepte pentru publicare subiecte care nu respectă rigorile profesionale şi etice”.
 
Urmare celor relatate, probabil, și reprezentanţii serviciilor de presă ale unor instituţii, în special cei de la Procuratura Generală şi Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să evite să prezinte prea multe detalii despre asemenea crime, în care sunt implicaţi minorii.
 

Sursa foto: https://1.bp.blogspot.com