Eşti aici

CCA a decis suspendarea Rossia 24 pentru jumătate de an

04 Iulie 2014
1496 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) în ședința de vineri, 4 iulie, a decis să suspende retransmisia postului de televiziune Rossia 24 pentru jumătate de an pentru nerespectarea prevederilor legislației în domeniul audiovizualului. Totodată, două posturi de televiziune (Prime şi TV 7) au fost avertizate public, iar RTR Moldova şi Ren Moldova au fost sancţionate cu amendă maximă.

Decizia vine în urma monitorizării de către CCA a mai multor posturi TV, care retransmit programe informațional-analitice din Rusia. Astfel, potrivit Raportului “Cu privire la respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative (Время, Сегодня, Вести, Новости 24 şi Вести), transmise din Federaţia Rusă de către posturile de televiziune Prime, TV 7, RTR Moldova, Ren Moldova şi Rossia 24”, au fost înregistrate instrumente de propagandă agresive, elemente ce promovează şi intensifică zvonuri neconfirmate, manipulări prin intermediul textului şi imaginilor. De asemenea, “au fost utilizate etichetări pentru a discredita şi a prezenta într-o conotaţie negativă guvernul de la Kiev, informații ce dezinformează şi manipulează opinia publică referitor la evenimentele din Ucraina prin tertipuri de montaj şi comentarii ce abundă în invective”. 

Raportul întocmit de Direcţia monitorizare TV a CCA, mai relevă că “posturile monitorizate au difuzat ştiri şi reportaje în care nu există pluralism de opinii, acestea prezentând unilateral şi preponderent punctul de vedere al Moscovei şi al adepţilor federalizării Ucrainei”. Autorii raportului menționează că limbajul utilizat în comentarii este unul agresiv şi intolerant, care conţine insulte directe faţă de Guvernul Ucrainei şi faţă de populaţia care îl susţine. Totodată, “raportul evidenţiază câteva cazuri de instigare la violenţă şi ură interetnică, discriminare pe motiv de apartenenţă la forţele proucrainene  şi proeuropene”, se menționează în comunicatul de presă al CCA.

Reprezentanții radiodifuzorilor și-au exprimat dezacordul referitor la constatările depistate în urma monitorizării și au opinat că decizia CCA are o conotație politică. Astfel, reprezentantul postului de televiziune Rossia 24, Evghenii Sergheev, a spus că nu exclude faptul că decizia CCA are la bază un interes politic. Acesta a mai afirmat că telespectatorii ar trebuie să fie cei care decid ce posturi de televiziune să privească. Sergheev a adăugat că nu poate influența politica editorială a postului pe care îl reprezintă, așa cum emisiunile difuzate sunt realizate la Moscova.

Și Natalia Davidovici, directorul TV 7, a argumentat că, din punct de vedere tehnic și juridic, administrația postului nu poate să intervină și să modifice conținutul programelor retransmise în timp real.

La rândul său, președintele CCA, Marian Pocaznoi, a negat orice implicație în ”jocurile politice” a instituției pe care o conduce. Pocaznoi a opinat că responsabilitatea pentru conținutul emisiunilor retransmise o poartă radiodifuzorii, prin intermediul cărora are loc difuzarea acestor emisiuni.
 
Amintim că Asociația Presei Independente (API) a efectuat o monitorizare paralelă a reflectării conflictului ruso-ucrainean la cinci posturi de televiziune rusești retransmise în Moldova. Potrivit API, rezultatele monitorizării au arătat că la posturile respective au fost utilizate instrumente de propagandă precum promovarea unor zvonuri neconfirmate și manipularea prin intermediul textelor și a imaginilor.