Eşti aici

Deputatul Grigore Petrenco cere CCA să anuleze decizia privind sistarea retransmisiei postului TV Rossia 24

15 Iulie 2014
1635 de afişări
Parlamentarul Grigore Petrenco a trimis o cerere prealabilă în adresa Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) prin care cere anularea deciziei privind suspendarea retransmisiei postului de televiziune Rossia 24.
 
Deputatul califică decizia CCA drept ilegală. Potrivit lui Grigore Petrenco, în cazul în care CCA nu va reveni la acest subiect, el va acționa consiliul în judecată în calitate de „telespectator și cetățean“.
 
Deputatul susține că CCA nu avea dreptul să sisteze temporar retransmisia postului de televiziune Rossia 24, deoarece serviciile de programe ale acestui post nu provin din statele membre ale Uniunii Europene sau care ar face parte din Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
 
Parlamentarul a precizat că retransmisia postului Rossia 24 este reglementată în baza acordurilor între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse. „Postul Rossia 24 este retransmis pe teritoriul Republicii Moldova de către distribuitorii de servicii autohtoni în baza contractelor civile încheiate de către aceştia cu titularul de drepturi asupra serviciului de programe retransmis din străinătate (Federaţia Rusă)”, se spune în cererea înaintată către CCA.
 
În opinia deputatului Grigore Petrenco, acțiunile CCA în cazul acestui canal TV reprezintă o imixtiune în dreptul la libera exprimare și o încercare de a cenzura mass-media.
 
În şedinţa din 4 iulie, CCA a decis să suspende pentru jumătate de an retransmisia postului de televiziune Rossia 24, pentru nerespectarea prevederilor legislației în domeniul audiovizualului. Decizia a venit în urma monitorizării mai multor canale TV de către CCA, care a constatat că Rossia 24  foloseşte instrumente de propagandă agresive, elemente ce promovează şi intensifică zvonuri neconfirmate, manipulări prin intermediul textului şi imaginilor. Decizia CCA a provocat nemulțumiri din partea Ministerului de Externe al Federației Ruse. Aceasta a fost criticată de către simpatizanții Partidului Socialist, PCRM, dar și de către autoritățile găgăuze.

 
Sursa foto: www.timpul.md