Eşti aici

Reprezentanţii societăţii civile au dubii că Parlamentul va vota în lectură finală legea privind transparenţa proprietăţii mass-media

30 Iulie 2014
1512 afişări
Legea privind transparenţa proprietăţii mass-media, votată recent de Legislativ în prima lectură, ar putea fi blocată cel puţin până la alegerile parlamentare din acest an, susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), care au prezentat miercuri, 30 iulie, o nouă ediţie a studiului „Euromonitor”.
 
Reprezentanta ADEPT, Polina Panainte, s-a arătat neîncrezătoare că legea va fi adoptată de către actualul Parlament, motivând că există interese politice în privinţa acesteia. „Deputaţii au ajuns la un consens privind introducerea unor noţiuni noi care să contribuie la colectarea informaţiei despre proprietarii şi proprietarii beneficiari ai instituţiilor mass-media. Urmează să vedem ce se va întâmpla în septembrie. Ținând cont de impactul politic al acestei legi, există dubii că proiectul va fi promovat în lectură finală”, a declarat Polina Panainte.
 
Mai devreme, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, și Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, a declarat că în pofida adoptării proiectului respectiv de lege, „transparenţa proprietăţii mass-media va trebui să mai aştepte” şi că „în cel mai fericit caz, proiectul va fi votat în lectură finală în octombrie, înainte de intrarea în campania electorală, iar asta înseamnă că vom afla cine sunt proprietarii de media abia în mai anul viitor”. Aceasta pentru că Parlamentul a cam întârziat cu adoptarea acestui proiect în primă lectură. Așa cum procesul legislativ este unul complex, până la lectura finală trebuie să mai aşteptăm încă câteva luni bune, în plus, nu există un mecanism eficient de verificare a declaraţiilor de proprietate, pe care acest proiect îi obligă pe radiodifuzori să le prezinte o dată pe an”, a conchis expertul media.
 
Parlamentul a votat la una din ultimele şedinţe ale sesiunii primăvară-vară un proiect de lege care prevede că instituţiile mass-media din domeniul audiovizualului vor fi obligate să facă publice informaţiile cu privire la proprietari. Proiectul include modificarea şi completarea mai multor articole - 2, 23, 28 etc. - din Codul Audiovizualului al Republicii Moldova. Astfel, se propune introducerea unor noțiuni noi, care să contribuie la colectarea informației despre „proprietarii” şi „proprietarii beneficiari” ai instituțiilor media, precum și oferirea de împuterniciri sporite Consiliului Coordonator al Audiovizualului în vederea asigurării transparenței proprietății mass-media.
 
Proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului a fost elaborat de către experții de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și înregistrat în Parlament ca și inițiativă legislativă din partea unui grup de deputați PLDM.

Foto: http://www.sspolitehnica.ro/