Ludmila Andronic a fost realeasă în funcţia de preşedintă a Consiliului de Presă pentru a treia oară consecutiv, prima dată obținând acest mandat în ianuarie 2010, când a fost creat Consiliul.
Potrivit regulamentului, atât președintele Consiliului, cât și membrii acestuia, sunt aleși pentru o perioadă de doi ani şi activează pe principii de voluntariat.
Din noua componență a Consiliului fac parte nouă persoane, care au fost selectate în rezultatul unui concurs deschis. Patru membri ai Consiliului reprezintă mediul jurnalistic, iar cinci membri reprezintă consumatorii de produse mass-media.
Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă, a precizat pentru agenția IPN că, “în opinia fondatorilor Consiliului, noua componenţă este una foarte puternică, care include persoane ce în activitatea lor profesională au făcut dovada profesionalismului”.
În cadrul primei ședințe în noua componență, membrii Consiliului de Presă au discutat proiectul de Regulament al concursului național pentru decernarea premiului pentru etică şi deontologie profesională în jurnalism. Concursul va fi adresat tuturor instituţiilor mass-media din Moldova.
Consiliul de Presă din Republica Moldova este o structură naţională de autoreglementare jurnalistică, creată pentru sporirea responsabilităţii mass-media din Republica Moldova faţă de public, prin soluţionarea amiabilă a litigiilor dintre instituţiile mass-media şi consumatori, cultivarea culturii dialogului şi a respectului reciproc între presă şi consumatorii de media, promovarea jurnalismului de calitate şi a respectării standardelor profesionale şi deontologiei jurnalistice de către instituţiile mass-media şi jurnalişti.
Consiliul de Presă monitorizează aplicarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi examinează plângerile privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului.
Foto: API