Eşti aici

Tiraspolul introduce măsuri de cenzurare a Internetului

06 August 2014
1600 de afişări
Șeful administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a emis un decret prin care îi obligă pe provaiderii de internet să blocheze, la solicitarea serviciilor speciale, site-urile ce ar avea conținut extremist.

Autorităţile separatiste îşi propun să combată astfel manifestările de extremism ce ar atenta la securitatea şi integritatea autoproclamatei republici.

Decretul semnat de liderul de la Tiraspol a fost publicat pe site-ul aşa-numitei instituții prezidenţiale. Potrivit documentului, autoritățile publice, organizațiile, dar și cetățenii de rând sunt obligați să înștiințeze comitetul de securitate al regiunii despe toate cazurile depistate în sisteme informaționale, inclusiv pe Internet, ce pot fi calificate drept acțiuni sau informații extremiste.

În document se mai spune că informațiiile de acest gen vor fi recepționate și analizate de un consiliu special de experți. După examinarea informațiilor, în cazul în care vor fi depistate materiale extremiste, consiliul va transmite decizia sa procuraturii locale. Aceasta din urmă, prin intermediul serviciului în domeniul comunicațiilor și informațiilor, va cere de la provaiderii locali blocarea accesului pentru utilizatori la materiale sau chiar site-uri cu astfel de conținut.

Deputatul așa-numitului legislativ transnistrean Dmitri Soin, liderul unui partid de opoziție din regiune, a criticat decizia, pe pagina sa de pe Facebook. Soin susţine că decretul introduce cenzura pe Internet și l-a comparat cu o decizie potrivită pentru Coreea de Nord.

Sursa foto: http://abcnews.md/