Eşti aici

Raport API: Mass-media din Moldova continuă să manipuleze consumatorii

21 August 2014
3214 afişări
Instituţiile mass-media monitorizate de Asociaţia Presei Independente (API) folosesc diferite trucuri manipulatorii la difuzarea informaţiilor, ţinând cont de interesele patronilor din domeniul politicului care le controlează, constată al doilea raport de monitorizare realizat în cadrul campaniei împotriva manipulării informaţionale prin intermediul presei.
 
Monitorizarea a fost efectuată în perioada mai-iulie, fiind vizate 12 instituţii media: ziarele „Timpul”, „Ziarul Național”, „Komsomolskaya Pravda v Moldove” (au fost analizate versiunile online ale acestor publicații), posturile de televiziune Moldova 1, Prime TV, Publika TV (emisiunile de dezbateri - la TV, ştirile – pe pagina web publika.md), Jurnal TV, Accent TV (versiunea online), Pro TV Chișinău, TV 7, omg.md şi jurnal.md.
 
În raport sunt incluse studii de caz privind reflectarea unor subiecte de interes public în perioada de monitorizare, precum disensiunile din interiorul Partidului Comuniștilor, semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, embargoul introdus de Federația Rusă la importul de fructe şi conserve din ţara noastră etc. „Rezultatele monitorizării arată că unele instituţii mass-media selectează subiectele pentru mediatizare în funcţie de simpatiile sau antipatiile faţă de anumiţi actori politici, filtrând informația pentru a apăra anumite interese de grup”, constată autorii raportului.
 
Acest procedeu de manipulare a fost utilizat, în special, în cazul reflectării disensiunilor din interiorul PCRM, a precizat experta din cadrul proiectului Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent. Media monitorizate au reflectat intens subiectul, cu excepţia Accent TV, care a manipulat prin omisiune. Alte televiziuni, precum PrimeTV şi Publika TV, au reflectat evenimentul, dar au filtrat informaţia, omiţând acuzaţiile cum că PCRM ar fi fost vândut în interesele prim-vicepreşedintelui PDM Vlad Plahotniuc.
 
Un alt procedeu de manipulare este exacerbarea faptelor, utilizat cel mai des de omg.md, care, prin ştirile sale, l-a plasat pe Mark Tkaciuk şi PCRM în context pozitiv.
 
Selecţia surselor este un alt procedeu de manipulare utilizat de presa autohtonă. Acesta a fost mai vizibil în contextul reflectării evenimentelor legate de semnarea Acordului de Asociere cu UE. Mass-media care susţin procesul de integrare în UE au prezentat subiectul prin prismă pozitivă. În plus, Prime TV şi Publika TV i-au promovat în acest context pe politicienii din Partidul Democrat, iar TV 7 şi „Ziarul Naţional” - pe cei din Partidul Liberal Democrat.
 
„Nu am intrat încă în campanie electorală, dar concentrarea proprietăţii în mass-media în ţara noastră este de aşa natură încât instituţiile mass-media controlate de anumite persoane cu interese în domeniul politicului utilizează tehnici de manipulare informaţională”, a declarat directorul executiv al API, Petru Macovei.
 
Autorii au formulat şi un şir de recomandări pentru asigurarea dreptului constituţional al cetăţeanului la informaţie. Astfel, pornind de la obligația legală și deontologică de a informa corect și obiectiv opinia publică despre subiectele de interes public, instituţiilor mass-media li se recomandă să țină cont, în primul rând, de importanța și gradul de interes public, și nu de preferințele și agenda patronilor instituțiilor de presă; să prezinte obiectiv toate părţile implicate în controverse, respectând principiul de informare din mai multe surse, inclusiv de alternativă; să ţină cont de convingerile politice ale diferitelor categorii ale populaţiei, asigurând echilibrul şi pluralismul socio-politic, dar şi libertatea de exprimare; să reflecte veridic şi echidistant evenimentele, fără a deforma sensul realităţii prin montaj și comentarii.
 
De asemenea, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în calitate de garant al interesului public și de autoritate de reglementare în domeniul audiovizualului, i se recomandă să se autosesizeze şi să ia măsuri faţă de radiodifuzorii care constant încalcă dreptul locuitorilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică, dreptul la libera exprimare a opiniilor şi dreptul la libera comunicare a informaţiilor prin
intermediul mijloacelor de radiodifuziune şi televiziune.
 
În perioada 1 februarie – 31 octombrie 2014, Asociaţia Presei Independente monitorizează un şir de instituţii mass-media din Republica Moldova pentru a stabili tendinţele de manipulare informaţională a opiniei publice. Rezultatele monitorizării, inserate în rapoarte trimestriale, prezintă o analiză în profunzime a modului în care principalele instituţii de presă din ţară reflectă aceleaşi subiecte de interes public, subiecte ce vizează anumiţi actori politici sau economici.

Raportul de monitorizare API poate fi accesat AICI
 

Sursa foto: API