Eşti aici

Jurnaliștii s-au aflat printre susținătorii marșului de protest “Pace pentru Ucraina”

09 Septembrie 2014
1363 de afişări
Peste o sută de persoane, reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, printre care jurnaliști și experți din domeniul mass-media, au participat luni, 8 septembrie 2014, la un marș de protest “Pace pentru Ucraina”, organizat în sprijinul solidarității cu poporul ucrainean care luptă pentru independenţă, integritate şi parcurs european. 

Acțiunea publică “Pace pentru Ucraina” a început cu o depunere de flori și lumânări la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, unde manifestanții au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor conflictului armat din regiunile de conflict din estul Ucrainei. Ulterior, grupul de manifestanți s-a îndreptat spre Ambasada Federaţiei Ruse pentru a transmite “Declarația organizaţiilor societății civile din Republica Moldova cu privire la situația din Ucraina”, reiterând astfel suportul pentru stoparea violențelor din estul Ucrainei. 

Anastasia Cucuruz, reporter la politik.md, studentă la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, a menționat pentru Media Azi că s-a alăturat acțiunii de solidaritate pentru a-și exprima atitudinea civică cu privire la evenimentele din Ucraina. ”Înainte de a fi jurnaliști suntem cetățeni și este o responsabilitate civică de a fi alături de poporul ucrainean, care luptă pentru independenţă şi pentru un stat democratic”, a declarat Anastasia Cucuruz.

În context, Tamara Grejdeanu, reporter la Radio Europa Liberă, a adăugat că „oamenii își pun întrebări de câteva luni ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să fim solidari cu poporul ucrainean care suferă, care s-a trezit peste noapte cu militari la ușă… Cred că e de datoria noastră, a jurnaliștilor, să arătăm lucrurile așa cum sunt, să prezentăm diferite opinii și să avem mai multe surse pentru a nu manipula și dezinforma opinia publică”, a mai spus jurnalista.

Potrivit unui studiu, lansat recent de Asociaţia pentru Politică Externă (APE), dezechilibrul în favoarea surselor media ruseşti este o problemă care, odată cu criza ucraineană, a devenit mai evidentă ca niciodată în Republica Moldova. Pericolul nu ar fi atât în prezenţa surselor media rusești, cât în dezechilibrul flagrant în favoarea acestora. Conform studiului “Presa din Republica Moldova – între independenţă editorială şi dependenţă financiară”, periculoasă este mai ales percepţia, întărită de sondaje, că marea majoritate a cetăţenilor îşi creează viziunile asupra evenimentelor din ţară şi din lume anume în baza acestor surse media. În ultima perioadă, odată cu agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, a apărut şi preocuparea legată de protejarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova de propaganda antieuropeană, dar şi instigaţiile la ură interetnică şi separatism în favoarea Rusiei, care vin prin intermediul posturilor ruseşti de televiziune. “S-a constatat că Chişinăul nu are niciun mecanism de protecţie şi contracarare a acestor mesaje instigatoare, lucru extrem de periculos în condiţiile în care Republica Moldova este un stat multietnic şi cu multiple potenţiale focare de separatism”, mai relevă studiul în cauză.
 

Amintim că, în luna iulie curent, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a sancţionat Prime TV, TV 7, RTR Moldova, Ren TV Moldova şi a suspendat temporar emisia postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că posturile respective „utilizează instrumente de propagandă agresive, promovează şi intensifică zvonuri neconfirmate, manipulează prin text şi imagini, utilizează etichetări pentru a discredita şi a prezenta într-o lumină negativă guvernul de la Kiev, dezinformează şi manipulează opinia publică referitor la evenimentele din Ucraina, prin tertipuri de montaj şi comentarii ce abundă în invective”.
 

Marșul de protest “Pace pentru Ucraina” a fost organizat de Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, împreună cu alte organizații obștești din Republica Moldova.
 

Foto: Arhiva CJI