Eşti aici

Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, poticnit la Cancelaria de Stat

04 Septembrie 2014
2147 de afişări
Deși în materialele de presă și cele tematice se face mereu referință la Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, aprobat prin hotărâre de Guvern în ședința din 7 mai curent, aceasta este de negăsit în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și în Registrul de stat al actelor juridice al Republicii Moldova, fapt ce pune la îndoială existența unui asemenea document.

Potrivit procesului verbal nr. 16 al ședinței Guvernului RM din 7 mai 2014, membrii Executivului au aprobatde principiu” Hotărârea de Guvern „Cu privire la aprobarea Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră”, care include anexele 1 și 2 (Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și, respectiv, Planul de acţiuni privind implementarea Programului (n.r.) în perioada 2014-2016).

Solicitați de Media-azi să aducă mai multă claritate cu privire la respectiva Hotărâre de Guvern pentru a înțelege dacă a fost sau nu aprobată, reprezentanții Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) -  autoritatea care are controlul asupra executării acestei hotărâri – ne-au direcționat la Cancelaria de Stat, menționând că responsabilii de acolo au sarcina de a promova un act normativ, după ce acesta a fost discutat în ședința Guvernului.

“Prin “aprobat de principiu” trebuie de înțeles că după ce a fost discutat în ședința din 7 mai, documentul respectiv a fost transmis încă o dată ministerelor vizate pentru ca acestea să facă toate ajustările de rigoare și să-l prezinte în versiune finală Cancelariei de Stat. Din câte știu, toate ministerele au avizat final acest document”, ne-a spus Natalia Ionel, specialist relații cu publicul, MTIC.

La rândul său, Tatiana Cazacu, reprezentanta Biroului comunicare și relații cu presa, Cancelaria de Stat, a promis să ne ajute să aflăm dacă a fost sau nu aprobat de Guvern Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Întrucât, până la momentul publicării articolului, nu am primit nicio o informație legat de acest subiect, putem presupune că documentul respectiv s-a poticnit anume la Cancelaria de Stat.

Oleg Postovanu, jurist la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), a declarat că, “potrivit art. 30 al Legii cu privire la Guvern, toate hotărârile şi dispoziţiile Guvernului, cu excepţia celor care conţin secret de stat, se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în termen de 10 zile de la data adoptării sau emiterii. Acestea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul acestora”.

Prin urmare, dacă respectiva Hotărâre de Guvern nu este considerată “secret de stat”, în cazul în care ar fi fost adoptată, până la acest moment, ar fi trebuit să fie publicată în Monitorul Oficial. Curând se împlinesc patru luni de când membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat “de principiu” acest document.

Îi provocăm public pe reprezentanții Cancelariei de Stat să ne spună la ce etapă de parcurs se află Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, care, potrivit planului de acțiuni, se află la etapa de implementare.

De notat că, în conformitate cu obligaţiile asumate, Republica Moldova, împreună cu alte 104 țări, și-au asumat responsabilitatea de a finaliza tranziția la televiziunea digitală terestră, până la 17 iunie 2015.

Sursa foto: http://3.bp.blogspot.com/