Eşti aici

Comisia parlamentară de profil propune interzicerea radiodifuzorilor străini care incită la ură și separatism

25 Septembrie 2014
2092 de afişări
Membrii comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media au susţinut, cu şapte voturi pentru şi patru împotrivă, proiectul de lege care prevede interdicţia de a difuza pe teritoriul R. Moldova pentru radiodifuzorii care sprijină separatismul și transmit mesaje violente.

Ședința de ieri, 24 septembrie, a comisiei parlamentare pentru mass-media, care a început cu  întârziere de aproape o jumătate de oră, a fost prezidată de către vicepreședinta Corina Fusu, deputat liberal.

Autorii proiectului privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului sunt deputaţii Valeriu Saharneanu și Ion Hadârcă din Partidul Liberal Reformator. În cadrul şedinţei, Valeriu Saharneanu a informat că a adăugat două articole inedite la proiectul respectiv. Primul prevede restricționarea difuzării radiodifuzorilor străini pe teritoriul R. Moldova. ”Posturile de  radio și de televiziune din străinătate, retransmise pe teritoriul R. Moldova, care propagă ura rasială, șovinismul, separatismul, sprijină propagandistic atentatele la suveranitatea și independența statelor recunoscute de ONU, reflectă în mod abuziv doar punctul de vedere oficial al propriului guvern, practică cenzura în raport cu societatea civilă și opoziția, susțin ocuparea prin violență și anexarea de teritorii străine sunt interzise spre difuzare pe teritoriul Republicii Moldova”, a citat deputatul Saharneanu din proiectul de lege.

Cel de-al doilea articol propus de deputatul liberal reformator ține de limitarea numărului de licențe de emisie. Valeriu Saharneanu a explicat: ”O persoană fizică sau juridică poate deţine cel mult două licenţe de emisie în aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau zonă, fără posibilitatea de a deţine exclusivitatea”.

În nota informativă a documentului se precizează că inițiativa vine să protejeze spațiul informațional al R. Moldova de mass-media rusă care, potrivit autorilor, difuzează informații propagandistice, încălcând drepturile consumatorilor de presă. ”Astăzi, posturile de radio și televiziune din Federația Rusă au declanșat un atac informațional fără precedent de intoxicare a opiniei publice internaționale, inclusiv a cetățenilor R. Moldova, prin denigrarea poporului ucrainean, a altor popoare și promovarea unui curent șovinist de stat. Asemenea mijloace de comunicare în masă audiovizuale sunt incompatibile cu Constituția și legislația Republicii Moldova”, se spune în nota informativă.

Anterior, membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV, că retransmiterea posturilor de televiziune străine pe teritoriul țării noastre ar trebui interzisă, pentru a asigura securitatea statului. Membrul CCA atrăgea atenţia asupra faptului că retransmiterea  prin intermediul unor radiodifuzori a canalelor din străinătate, în special din Federația Rusă, ar putea provoca anumite ingerințe în mersul reflectării campaniei electorale.

Documentul votat în Comisia parlamentară de profil urmează să fie examinat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. 

Sursa foto: http://media.publika.md/