Eşti aici

Editorii de ziare cer intervenția autorităților asupra politicii tarifare a Poștei Moldova

26 Septembrie 2014
1719 afişări
Un grup de reprezentanți ai presei scrise împreună cu Asociația Presei Independente (API) au solicitat, într-un demers comun, implicarea urgentă a Guvernului și a comisiei parlamentare pentru mass-media în politica tarifară a Î.S. „Poșta Moldovei” în raport cu publicațiile periodice. Potrivit acestora, operatorul național pentru prestarea serviciilor de distribuire a ziarelor a stabilit condiții contractuale noi pentru anul viitor, care prevăd tarife majorate pentru serviciile de difuzare. Editorii au declarat că refuză să semneze contractul nou, deoarece noile prevederi pot conduce la falimentul unor instituții mass-media și cer prelungirea contractului actual.

Reprezentanții presei scrise au afirmat că principalul distribuitor al presei - Poșta Moldovei – a introdus noi tarife pentru așa-zisa  ”împachetare a publicațiilor periodice”.

Directorul executiv al API, Petru Macovei a precizat că, pe 5 septembrie curent, Î.S. Poșta Moldovei a anunțat redacțiile publicațiilor periodice că, începând cu 1 octombrie, vor trebui să ambaleze singure ziarele și revistele ce urmează să fie expediate la administrațiile poștale, pentru a ajunge la abonați, precum și cele care vor fi puse în vânzare. Aceasta implică cheltuieli în plus pentru redacții. Până acum ambalarea era efectuată de către angajații Poștei Moldova din contul tarifului de bază.

În cadrul unei întâlniri a editorilor cu directorul Poștei Moldova, Serghei Nastas, care a avut loc pe 11 septembrie, acesta a promis că va anula scrisoarea respectivă până la 1 ianuarie 2015. Directorul Poșta Moldovei a explicat atunci că întreprinderea suferă pierderi semnificative pe segmentul distribuției, iar soluția pe care au găsit-o a fost ca editorii publicațiilor să acopere aceste cheltuieli. Potrivit lui Nastas, angajații poștei sunt gata să facă ambalarea respectivă pentru un tarif suplimentar.

Editorii publicațiilor și-au exprimat dezacordul față de o asemenea abordare din partea întreprinderii de stat de difuzare a presei și au atras atenția că instituțiile mass-media ar putea falimenta din această cauză. Petru Macovei a spus că autoritățile ar trebui să se implice în această situație și că sunt necesare politici echitabile față de presa scrisă, dat fiind importanța acesteia din punct de vedere social, dar și pentru a asigura dreptul constituțional al cetățenilor la informație.

Directorul ziarului Trud, Ruslan Sagaidac este de părere că acțiunile Poștei Moldovei sunt influențate politic, pentru a exercita presiuni asupra presei libere din Moldova.

Îngrijorarea față de viitorul publicației la care activează și-a exprimat-o și Victor Moșneaga, de la Ziarul de Gardă. Jurnalistul consideră că vor avea de suferit mai ales ziarele independente, care sunt în afara influenței politice. ”Este clar că ziarele care au în spate politicieni, oligarhi sau oamenii de afaceri o să reziste noilor tarife, iar celelalte publicații foarte greu vor rezista”, susține Moșneaga.

Editorii au solicitat constituirea unui grup de lucru pentru negocierea unui nou contract, care va fi mai prielnic instituțiilor mass-media. Directorul executiv API, a fost de părerea că Guvernul ar trebui să oblige Poșta Moldovei să respecte prevederile contractelor anterioare semnate cu publicațiile periodice, în condițiile actualelor înțelegeri. În opinia lui Petru Macovei, în asemenea situație este necesară implicarea urgentă a Guvernului și a comisiei parlamentare de profil pentru a elabora și realiza politici eficiente de susținere a presei scrise. ”Statul este obligat să elaboreze politici publice în susținerea presei. În acest caz, soluția ar fi subvenționarea indirectă a distribuției”, a subliniat Petru Macovei. Potrivit acestuia, noile tarife ar trebui să fie stopate, pentru a nu cauza falimentarea unor publicații. Iar eventualele tarife noi ale Poștei Moldova să fie argumentate în fața Guvernului, pentru ca cheltuielile să fie subvenționate de stat. În context, Petru Macovei s-a referit și la competența redusă a actualei administrații a întreprinderii Poșta Moldovei, care ”creează impresia că nu înțelege importanța serviciilor de distribuire a informațiilor prin intermediilor publicațiilor”.  

Sursa foto: CJI