Eşti aici

Mai multe modificări la Codul Audiovizualului, aşteptate de mass-media, au rămas în afara agendei actualului Parlament

06 Octombrie 2014
2217 afişări
Deși acum două săptămâni, Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media se arăta sigur că Proiectul de lege nr. 240 privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului, votat în prima lectură la 21 iulie curent, va fi examinat de către deputați în lectura a doua înainte de începerea campaniei electorale, aceasta nu s-a întâmplat. Aceeaşi soartă au avut şi alte proiecte de lege și inițiative legislative ce vizează domeniul mass-media, care aşa şi nu au ajuns să fie examinate de actualul Parlament.

Valeriu Saharneanu, deputat în Partidul Liberal Reformator (PLR),  şi  autorul proiectului de lege privind interdicţia de a difuza pe teritoriul R. Moldova pentru radiodifuzorii care sprijină separatismul și transmit mesaje violente, a comentat situaţia în felul următor: “Am observat multă reticență și nedorință de a vota aceste modificări. Noi avem doi proprietari ai unor canale foarte influente care sunt și decidenți în Parlament. În acest caz, e greu să acumulezi voință politică pentru a rezista în fața presiunilor care se fac”.

De aceeași părere este şi expertul în legislaţie mass-media, Eugeniu Rîbca: ”Atâta timp cât anumiți deputați în Parlamentul R. Moldova sunt totodată și proprietari ai unor instituții mass-media aceştia nu vor fi interesați de adoptarea unor asemenea modificări”.

Solicitat de Media-Azi să se pronunţe asupra soartei de mai departe a  proiectelor de lege care au rămas în afara agendei actualului legislativ, Eugeniu Rîbca a afirmat că ele ar trebui să fie examinate de Parlamentul nou creat după 30 noiembrie. ”În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, proiectele de acte legislative care, la expirarea legislaturii în cazul alegerilor ordinare sau anticipate, au fost lăsate fără examinare, precum şi proiectele de legi aprobate în prima lectură sau cele care urmează a fi votate în lectura finală sunt trecute pe ordinea de zi a Parlamentului de următoarea legislatură”, a subliniat Rîbca.

El a atras atenţia însă asupra faptului că, în cazul în care un proiect de lege nu este inclus în ordinea de zi a Parlamentului timp de doi ani, acesta nu mai este valabil. Totodată, prin decizia Parlamentului, la propunerea Comisiei de profil, atunci când proiectul de lege își pierde actualitatea sau rămâne fără autori, potrivit aceluiași Regulament, ”proiectul de lege poate fi scos din ordinea de zi a Parlamentului și nu mai este examinat în continuare”.

În opinia expertului, în practica Parlamentului R. Moldova au fost și există mai multe proiecte de lege înregistrate în calitate de inițiativă legislativă, care nu sunt examinate ani în șir. Respectiv, există riscul ca şi cele două proiecte de lege privind mass media să rămână fără autori și să nu mai fie examinate de noul Parlament.

“Existența inițiativei legislative asupra proiectelor date și adoptarea unuia din ele în prima lectură nu reprezintă o garanție că vreo unul dintre ele va fi adoptat vreo dată de către legislativ”, crede Eugeniu Rîbca.

Reprezentanți ai mass-media susțin că tărăgănarea aprobării celor două proiecte de lege care includ prevederi privind dezvăluirea proprietarilor mass-media şi provenienţa surselor financiare ale acestora (proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului, prezentat de PLDM), precum și restricționarea difuzării radiodifuzorilor străini pe teritoriul R. Moldova și limitarea numărului de licențe de emisie (proiectul privind modificarea și completarea Codului audiovizualului, inițiativa PLR) ar fi din cauza influenței politicului asupra domeniului mass-media.

Sursa foto: www.basarabia.md