Eşti aici

CCA a criticat dur un proiect al deputaților din autonomia găgăuză de modificare a legii audiovizualului

24 Octombrie 2014
1606 afişări
Deputații Adunării Popualare din Găgăuzia intenţionează să atribue mai multe competențe Consiliului de Observatori al Companiei publice de radio și televiziune locală (GRT) prin modificarea legiii care reglementează audiovizualul, informează Gagauzinfo.md. La rândul său, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a declarat că, prin acest  proiect de lege, autorităţile găgăuze ar încerca să submineze suveranitatea și integritatea teritorială a țării.
 
Potrivit proiectului deputaților din Găgăuzia, Consiliul de Oservatori al GRT ar putea să  adopte structura Companiei publice, strategia serviciilor de programe, alegerea duratei acestora și să aibă alte atribuții suplimentare, scrie Gagauzinfo.md.
 
În același timp, la Chișinău intențiile deputaților de la Comrat au fost dur criticate de către autoritatea de reglementare a audiovizualului. CCA a declarat că deputaţii din autonomia găgăuză vor să substituie atribuțiile legale ale CCA, ”contrar competenţelor atribuite de normele legale, deoarece Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) nu prevede dreptul de a emite şi a adopta legi care contravin Constituţiei şi legislaţiei Republicii Moldova, dar şi de a desfăşura activităţi de licenţiere a domeniului audiovizualului”, se menţionează într-un comunicat difuzat pe www.cca.md.
 
CCA a condamnat iniţiativa de modificare şi completare a Legii audiovizualului a UTA Găgăuzia cu norme, pe care le-a calificat drept ”ilegale”. Instituţia audiovizualului consideră că, prin acest proiect, autorităţile găgăuze ar încerca să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, drept care a sesizat Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, Curtea Constituţională şi Serviciul de Informaţii şi Securitate.