Eşti aici

Vizită de studiu a unor jurnaliști străini, interesați de alegerile parlamentare din R. Moldova

14 Noiembrie 2014
1236 de afişări
Un grup de jurnaliști din Germania, Austria și Elveția au vizitat recent R. Moldova, pentru a se familiariza cu evoluțiile politice și economice care au loc în țara noastră înainte de alegerile parlamentare. Vizita s-a desfăşurat în perioada 3-9 noiembrie şi a fost organizată de Asociația n-ost din Germania.

Jurnaliștii au avut un șir de întrevederi cu lideri ai partidelor politice (Vlad Filat, Vladimir Voronin, Renato Usatîi), președintele Parlamentului Igor Corman, funcţionari din cadrul Guvernului. Agenda de lucru a mai inclus întâlniri cu Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova; Dorin Chirtoacă, Primarul mun. Chișinău; reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație şi ai Biroului Relații cu diaspora.

Ei s-au deplasat şi în regiunea transnistreană, unde s-au întâlnit cu ministra de externe a așa-numitei RMN, Nina Ștanski, precum și cu jurnaliști și reprezentanți ai societății civile de pe malul stâng al Nistrului.

Potrivit Milei Corlăteanu, jurnalistă freelancer din Chișinău, responsabilă de organizarea acestei vizite de studiu, jurnaliştii străini au manifestat un interes deosebit pentru politica internă şi externă a ţării noastre, situată între Est şi Vest. „În cadrul discuţiilor, oaspeţii au dorit să afle despre reformele implementate în ţara noastră, vectorul de orientare a politicii externe, problemele privind exportul produselor moldovenești în contextul integrării europene și a introducerii embargoului de către Federația Rusă, poziția pseudo-autorităţilor transnistrene privind conflictul înghețat și șansele de soluționare a acestuia în viitorul format de negocieri”, a menţionat Mila Corlăteanu pentru Media-Azi.

În opinia lui Oliver Bilger, corespondent german care scrie despre Rusia şi ţările din spaţiul ex-sovietic, reprezentant n-ost, o singură săptămână e prea puțin pentru a cunoaște realităţile unei ţări ca R. Moldova. “Am aflat multe lucruri, dar multe ne-au și scăpat, probabil. Apreciez pozitiv toate întâlnirile pe care le-am avut cu politicienii pentru că ne-au ajutat să găsim răspunsuri la numeroase întrebări”, a menţionat jurnalistul.

Pentru Dörthe Ziemer, jurnalistă freelancer din Germania, aceasta a fost prima sa vizită în Moldova. „A fost o săptămână foarte productivă. Sunt recunoscătoare organizatorilor pentru programul propus. Sper și în viitor să pot beneficia de oportunitățile de instruire, schimb de vizite etc. pe care le oferă n-ost jurnaliștilor membri ai Asociației”.

Colega ei, Maya Kristin Schonfelder, de asemenea freelancer din Germania,  și-a exprimat regretul că Moldova este o țară prea puțin cunoscută în Vest. „A fost o surpriză plăcută să descopăr că Moldova nu mai este parte a sistemului vechi, sovietic, ci este o țară europeană, cu oameni care gândesc liber. Personal, mi-ar fi plăcut să stau la cineva în gazdă, să cunosc mai bine cum trăiesc, muncesc și cum conviețuiesc reprezentanții diferitor națiuni”.

Vizitele de studiu, conferințele, programele de instruire pentru jurnaliști, acordarea burselor și premiilor – sunt doar câteva dintre proiectele organizației n-ost, care reprezintă o rețea de corespondenți pentru Europa de Est, ce-şi propune să promoveze imaginea țărilor din Europa Centrală și de Est în spațiul german.
 
Participanții la vizita de studiu în Moldova, interesați de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, urmează să realizeze emisiuni Radio și TV, să scrie articole pentru agenții de știri, portaluri electronice, presa scrisă, în care să informeze publicul din cele trei țări (Germania, Elveția, Austria) despre ceea ce au văzut, simțit şi trăit în țara noastră în timpul acestei vizite.