Eşti aici

Ziua Mondială a Televiziunii

21 Noiembrie 2014
1841 de afişări
Ziua Mondială a Televiziunii a fost marcată pentru prima dată în 1996, cu prilejul primului Forum Mondial al Televiziunii, care a avut loc la sediul ONU din New York, informează Agerpres.
 
De atunci, în fiecare an, la 21 noiembrie, este celebrată Ziua Mondială a Televiziunii (World Television Day). Statele lumii au fost invitate să sărbătorească această zi prin încurajarea, la nivel mondial, a schimburilor de programe de televiziune axate pe subiecte precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică, socială și diversitatea culturală.
 
Considerată una dintre invenţiile de top care au marcat secolul XX, televiziunea a cunoscut o evoluţie de amploare. Potrivit statisticilor, în 1951, în Statele Unite existau doar zece televizoare la 100 de locuitori, iar în Marea Britanie, trei televizoare la acelaşi număr de locuitori. În 1951, televiziunea apare şi în ţări considerate drept sărace, cum ar fi Cuba, Mexic sau Brazilia.
 
În R. Moldova, televiziunea a ajuns pe 30 aprilie 1958, când a fost creat primul post TV naţional - Moldova 1. Pe 24 decembrie, același an, are loc prima transmisiune directă din exterior cu ajutorul carului de reportaj. Din 1963 Televiziunea din Chișinău trece la emisia zilnică. Din 1974 începe emisia în culori.

În prezent, în ţara noastră activează peste 65 de posturi de televiziune cu acoperire locală, regională și națională. Acestea emit prin eter, satelit și cablu.

Printre posturile TV nou apărute pe piața media pe parcursul anului 2014 se numără un post TV pentru copii, un post TV muzical, primul post tv de business din R. Moldova. Ultimul care a primit licenţă de emisie prin cablu este postul ”Vocea Basarabiei”.

Cele mai importante companii TV din lume continuă să fie: CBC, NBC, ABC — în SUA, BBC, ATV — în Marea Britanie, RAI — în Italia, NHK — în Japonia, ZDF — în Germania.

Sursa foto:  http://www.tvsecrets.net