Eşti aici

Jurnaliștii au discutat despre rolul presei în procesul de integrare europeană

27 Noiembrie 2014
2014 afişări
Procesul de integrare europeană a devenit un subiect actual atât în acțiunile și discursurile oficialilor, cât și în mass-media din Moldova. Invitați în cadrul unei noi ședințe a Clubului de Presă, care a avut loc miercuri, 26 noiembrie, jurnaliștii şi-au exprimat opiniile referitoare la rolul mass-mediei în ceea ce priveşte informarea cetăţenilor despre acest proces.

Anatol Caciuc, de la Radio Moldova, a povestit despre  emisiunile și campaniile de promovare a vectorului european realizate de către radiodifuzorul public. Iar realizatoarea emisiunii ”Vector European”, de la postul public de televiziune Moldova 1, Ludmila Barbă, a menţionat că instituția publică a audiovizualului a reflectat consecvent subiectul despre Uniunea Europeană (UE). Potrivit Ludmilei Barbă, pentru a obține rezultate în procesul de integrare europeană presa trebuie să muncească mult, iar guvernanții - să găsească resurse bugetare pentru a susține această cauză. ”Este nevoie de o strategie de comunicare în care să fie implicată și mass-media, și guvernarea”, a subliniat jurnalista.

La rândul său, redactorul-șef al ziarului Jurnal de Chișinău, Rodica Mahu, a exprimat anumite rezerve faţă de reflectarea consecventă a subiectului integrării europene de către postul public de televiziune în perioada de până la 2009.
 
La rolul important al jurnaliștilor în contextul realităților geopolitice de astăzi s-a referit şi coordonatorul de proiecte în cadrul Asociației Presei Independente (API), Ion Mazur.  El a atras atenția asupra faptului că în R. Moldova există forţe care încearcă să influenţeze o parte a mass-media și a societăţii civile, pentru a le manipula, în detrimentul obiectivelor proeuropene. Mazur consideră că jurnaliștii ar trebui să aducă cetăţenilor informații veridice despre procesul integrării europene. ”În ceea ce priveşte vectorul european, există lucruri  bune, despre care jurnaliștii ar trebui să vorbească pe înțelesul cetățenilor”, i-a îndemnat pe cei prezenţi coordonatorul API.
 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent(CJI), care, la rândul său, face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.