Eşti aici

Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media în Republica Moldova

Durata proiectului: 
01.01.2016 -31.01.2017
Finanțator: 
Civil Rights Defenders (Suedia)
Statut: 
Finalizat
Scop: 

Prin acest proiect, CJI și-a propus să contribuie la promovarea libertății  de  exprimare și a accesului la informație în Moldova și  să consolideze cunoștințele jurnaliștilor în domeniul Drepturilor Omului.

Activități: 
  • Acordarea asistenței juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor de media.
CJI a acordat asistență juridică în instanță de judecată în 2 cazuri pe întreg parcursul anului 2016. De asemenea, a oferit consultații juridice jurnaliștilor și instituțiilor mass-media la solicitare.
CJI a reacționat la  cazurile de intimidare a jurnaliștilor, proiecte de legi care atentează la libertatea presei, prin difuzarea de declarații. În cadrul proiectului, au  fost difuzate 20 de  declarații.
În cadrul proiectului, au fost publicate 6 numere ale buletinului legislativ în limbile română și rusă. Acesta conține noutățile legislative din domeniul mass-media, deciziile CCA, hotărâri CEDO care vizează jurnaliști și instituții mass-media precum și declarațiile CJI.
CJI  a  organizat un curs de instruire pentru jurnaliștii din presa locală și națională, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, având ca tematică situația drepturilor omului din Republica Moldova,  cu accent pe îndeplinirea angajamentelor asumate de autorități în cadrul exercițiului internațional - Evaluarea Periodică Universală.
Tot în cadrul proiectului, CJI , în parteneriat cu Asociația Presei Independente, a organizat un concurs destinat jurnaliștilor pe  tema drepturilor omului în Republica Moldova. În total,  la concurs s-au înregistrat 12 jurnaliști care au prezentat pentru jurizare 30 de materiale jurnalistice.
Studiul  oferă o  analiză a situației mass-media din RM în anul 2016 cu privire la: cadrul juridic de reglementare a activității mass-media; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor, etc.
 
Rezultate: 
Prin intermediul acestui proiect, CJI a oferit, gratuit, asistență juridică în instanța de judecată, dar și consultații juridice jurnaliștilor și instituțiilor mass-media.
 
Jurnaliștii și alte persoane interesate au fost informate despre noutățile legislative din domeniul mass-media prin intermediul buletinelor legislative. La fel, aceștia și-au  îmbunătățit cunoștințele în domeniul Drepturilor Omului.
 
CJI a lansat, în premieră, Indicele Situației mass-media (ISMM) din Republica Moldova care a inclus  informație  detaliată despre  starea presei din Moldova în anul 2016.