CUPRINS
ŞCOALA DE STUDII AVANSATE ÎN JURNALISM
POLITICI ŞI LEGISLAŢIE MASS-MEDIA
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a avut un an bogat în evenimente şi proiecte interesante cu realizări notabile. Pe lângă activităţile pe care le desfăşoară în mod tradiţional, în acest an CJI a venit cu noutăţi: portalul Media Azi, produse multimedia, instruire pentru jurnalişti în domenii noi şi, nu în ultimul rând, Caravana CJI, prin care am reuşit să stabilim un dialog cu studenţii şi profesorii de la facultăţile de jurnalism.
Jurnalişti din presa locală şi naţională au participat la programele de instruire organizate de CJI axate pe: jurnalismul online, jurnalismul de date, accesul la informaţie, jurnalismul civic, abordarea genului în mass-media etc. De asemenea, şi în acest an, CJI a venit cu activităţi utile destinate jurnaliştilor din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri, cum ar fi programe de stagii, training-uri etc.
Departamentul Politici şi Legislaţie Media a monitorizat situația mass-media din Republica Moldova, precum și inițiativele și modificările legislative la acest capitol. De asemenea, a acordat asistență juridică gratuită instituțiilor media și jurnaliștilor.
Echipa Departamentului de Campanii şi Producţie a reuşit să realizeze 21 de proiecte în 2013. În mare parte, acestea vizează diferite aspecte/probleme din viața jurnaliștilor, cum ar fi solidaritatea între colegi, conflictele etice, încrederea publicului în jurnaliști, accesul la informație.
Pe domeniul cercetării, CJI a reuşit să lanseze în acest an două studii privind libertatea presei în spaţiul Parteneriatului Estic, în care presa autohtonă a fost evaluată ca fiind parţial liberă, deşi Moldova se află în fruntea clasamentului celor şase ţări. Un alt proiect al CJI, prin care ne-am propus să adunăm în acelaşi loc ştiri despre media, instrumente pentru consumatorii de media, studii şi monitorizări, dar şi informaţii despre CJI, a devenit realitate în vara anului 2013. Noua „identitate virtuală” a CJI se numeşte Media-azi.md, un portal pentru jurnalişti şi public în aceeaşi măsură.
Tradiţional, în luna mai, CJI a marcat, împreună cu alte organizaţii nonguvernamentale, „Zilele Libertăţii Presei”.
În septembrie, am lansat Caravana CJI, activitate prin care ne-am propus să consolidăm relaţiile de colaborare cu instituţiile de învăţământ superior din ţară.
La final de an, CJI a reunit colegii de breaslă din toată ţara, în cadrul unui eveniment devenit deja o tradiţie frumoasă – gala anuală a Clubului de Presă, activitate în cadrul căreia au fost premiați jurnaliştii anului 2013.
CJI a editat, şi în acest an, revista „Mass-media în Moldova”, singura publicaţie analitică bianuală ce reflectă problemele din domeniul mass-media și care apare din 1995.
În 2013, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ) şi-a continuat activitatea de instruire a noii serii de jurnalişti, cu abilităţi tehnice diverse şi cu o conştiinţă etică dezvoltată. Astfel, în iunie 2013, cea de-a şaptea promoţie a Şcolii a completat rândurile reporterilor în cadrul instituţiilor de presă din republică: posturile de televiziune PRO TV şi Publika TV, Radio Chişinău, „Ziarul de Gardă”, „Ziarul Naţional” şi „Evenimentul Zilei”. La 2 septembrie 2013, au început cursurile pentru noii studenţi.
Premianţii Galei 10 jurnalişti ai anului, 19 decembrie 2013
Participanţii programului de instruire în domeniul jurnalismului civic, 21-24 februarie 2013
Elizabeth Linder, reprezentanta Facebook, în vizită la ŞSAJ, 23 octombrie 2013
Înmânarea diplomelor de absolvire promoției 2013 - 2014
În 2013, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ) şi-a continuat activitatea de instruire a noii promoţii de jurnalişti, cu abilităţi tehnice diverse şi cu o conştiinţă etică dezvoltată. Astfel, la încheierea celor zece luni de studii (septembrie 2012 – mai 2013) urmate de un stagiu practic, la 24 iunie, cincisprezece studenţi au primit diplomele de absolvire în cadrul unui eveniment festiv desfăşurat la Cimişlia. Studenţii SSAJ au avut posibilitatea să viziteze studiourile locale Media TV şi Radio Media Cimişlia. De asemenea, s-au întâlnit cu echipa redacţională a săptămânalului „Gazeta de Sud”, întâlnire în cadrul căreia au avut posibilitatea de a afla mai multe despre condiţiile de muncă în presa locală. Cea de-a şaptea promoţie a Şcolii a completat rândurile reporterilor în cadrul instituţiilor de presă din republică: posturile de televiziune PRO TV şi Publika TV, Radio Chişinău, „Ziarul de Gardă”, „Ziarul Naţional” şi „Evenimentul Zilei”.
Campania de admitere pentru anul de studii 2013 – 2014 a avut loc în două runde: lunile aprilie-mai şi iulie-august. O comisie alcătuită din instructorii ŞSAJ şi manageri media au examinat 25 de dosare depuse de către candidaţi. Ca şi în anii precedenţi, procesul de admitere a constat din trei probe: concursul dosarelor, testul de admitere şi interviul. În anul academic 2013 - 2014, la ŞSAJ au fost admişi cinci tineri şi zece tinere. Vârsta medie a studenţilor este 25 de ani. Domeniile din care vin actualii studenţi sunt foarte variate - de la drept, antropologie şi ştiinţe politice la turism, economie şi artă teatrală. Doi dintre aceştia au absolvit o facultate de jurnalism, inclusiv în România.
Lansarea anului de studii 2013 - 2014
La 2 septembrie 2013, au început cursurile la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism. Timp de zece luni, cincisprezece tineri şi tinere beneficiază de o pregătire profesională intensă şi vor căpătă deprinderi practice de lucru în regim de redacţie. Ceremonia de deschidere a anului de studii a avut loc în prezenţa instructorilor Şcolii, a jurnalistei Maia Metaxa, a Cristinei Mogâldea şi a lui Nadine Gogu, directoarea CJI. De asemenea, în prima zi de studii, a fost organizată o întâlnire între actualii şi foştii studenţi ai ŞSAJ.
Anul acesta, ca şi anii trecuţi, cursurile au fost ţinute de către jurnalişti consacraţi din Republica Moldova şi de peste hotare.
Anul de studii 2013-2014 a început cu „Introducere în Jurnalism” (2-4 septembrie), curs ţinut de către Sorina Ştefârţă, editorul suplimentului „Obiectiv european”, publicat de Asociaţia Presei Independente (API). Studenţii au avut ocazia să însuşească noţiuni precum obiectivitatea, imparţialitatea şi corectitudinea. O importanţă deosebită s-a acordat surselor şi tehnicilor de lucru în scrierea materialului jurnalistic. Următorul curs, „Ştirea”, i-a avut în calitate de instructori pe Maia Metaxa, fost reporter la Radio BBC, fost editor la Publika TV, şi Alexandru Canţîr, moderator la Radio Europa Liberă. Timp de o săptămână, studenţii au învăţat regulile principale pentru scrierea unei ştiri. Cei mai mulţi dintre ei au menţionat valoarea practică a cursului. Au urmat câteva zile de „Fotojurnalismul” cu Nicolae Pojoga, pe durata cărora, după orele teoretice, studenţii au lucrat pe teren, realizând lucrarile finale în localitatea Coloniţa, mun. Chişinău. Ca parte a acestui curs ei au învăţat programele de editare, principiile etice pe care trebuie să le respecte la realizarea fotografiilor şi ce mesaj trebuie să conţină legenda pentru imagini. Despre Codul etic al jurnaliştilor din Moldova şi alte documente privind deontologia profesională studenţii au aflat în cadrul cursului „Etica şi diversitatea în mass-media”, condus de Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent. Iar cu noţiuni precum libertatea de exprimare, accesul la informaţii, drepturile de autor şi drepturile conexe, studenţii s-au familiarizat în cadrul cursului „Legislaţia mass-media”, predat de avocata Tatiana Puiu.
Studenţii SSAJ atenţi la noile provocări oferite de jurnalismul online
În următoarele două luni, programa de studii a inclus cursurile specializate „Interviul”, ţinut de Vitalie Dogaru, moderator, Publika TV, „Articolele lungi” cu Alina Radu, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”. Ulterior, pe durata a trei săptămâni, studenţii au învăţat să scrie ştiri şi reportaje radio. Deprinderile teoretice şi practice împărtăşite de jurnalistele Liliana Barbăroşie (Radio Europa Liberă) şi Liliana Nicolae (Radio România Actualităţi) au fost aplicate la realizarea unor buletine de ştiri în cadrul cursului News radio room cu Vasile Botnaru (Radio Europa Liberă). Potrivit evaluărlor făcute de studenţi, ultima săptămână a cursului „Jurnalismul radio” a fost cea mai dificilă, dar şi cea mai productivă. Ei au menţionat că au “înțeles cum arată o redacție reală şi cât de importantă este munca în echipă în această activitate.” Acest fapt i-a făcut să fie mai responsabili și mai concentraţi la ceea ce au de făcut.
Cursul „Jurnalismul TV” a fost anticipat de un modul necesar pentru iniţierea în producţia televizată. De la instructorul local Dumitru Marian, studenții au învăţat cum să utilizeze echipamentul tehnic, ce funcţii au camerele video și programele de editare/montaj ale conținutului video. Ulterior, cursul de jurnalism TV a avut aceeași schemă ca și cursul de radio. Dorin Scobioală, producător principal la Jurnal TV, şi Petru Terguță, fost reporter TV 7, le-au vorbit studenţilor despre principiile de bază ale ştirii/reportajului tv. Împreună cu instructorii, studenţii au mers pe teren, au realizat interviuri, reportaje, au însuşit tehnica stand-up-ului. În a treia săptămână, împărţiţi în două echipe şi ghidaţi de Artur Corghencea, director de știri la ProTV Chișinău, studenţii au produs trei buletine de ştiri.
Primul semestru al anului de studii 2013 – 2014 s-a încheiat cu „Jurnalismul online”. Timp de două săptămâni, studenţii și-au dezvoltat competențele de bază în online. Liliana Barbăroșie, reporter RFE/ RL, le-a vorbit despre ştirea pentru online, tehnica galeriilor foto şi prin ce se deosebesc acestea de formatul tipărit, radio sau tv. Ulterior, Tatiana Ețco, șefa Departamentului Campanii şi Producție al CJI, i-a învățat cum să utilizeze instrumentele multimedia pentru online.
În plus, în lunile octombrie-decembrie, de două ori pe săptămână (miercurea și vinerea), studenţii SSAJ s-au întâlnit cu Cristina Mogâldea, şefă a Departamentului Media Azi şi Cercetare la CJI, în cadrul cursului de stilistică. În timpul lecţiilor s-au pus în discuţie diverse aspecte ale gramaticii limbii române, studenţii au învăţat cum să scrie corect și au analizat greşelile din materialele lor. De asemenea, ei au continuat cursurile de limba engleză.
Reprezentanta Facebook Elisabeth Linder la SSAJ
Merită de menţionat că pe parcursul a trei luni (octombrie – decembrie), studenţii au beneficiat de întâlniri săptămânale cu experţi, profesori, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice în Moldova, persoane publice atât din ţară, cât şi de peste hotare. Invitaţii celor nouă ediţii ale Clubului de discuţii au abordat teme precum comportamentul jurnaliştilor în campanii electorale, egalitatea gender, reflectarea procesului de integrare europeană în presă şi perspectivele dezvoltării audiovizualului din Republica Moldova.
ŞSAJ – o nouă imagine online
La sfârşitul anului 2013, a fost lansată o versiune nouă a paginii online a ŞSAJ. Dinamic şi cu un conţinut divers, site-ul este adresat celor interesaţi de studiile în domeniul jurnalismului, de activităţile desfăşurate şi posibilităţile de aplicare în practică a deprinderilor acumulate. Prin intermediul acestei platforme online vizitatorii pot afla mai multe despre proiect, descrierea detaliată a cursurilor şi prezentarea instructorilor. În acelaşi timp, cei interesaţi de înscrierea la studii se pot familiariza cu condiţiile de admitere şi orarul de studii al Şcolii.
La rubrica „Ştiri” găsiţi informaţii despre evenimentele din activitatea Şcolii: invitaţii Clubului de discuţii, participarea studenţilor la training-uri şi conferinţe specializate, colaborarea cu jurnaliştii profesionişti şi instituţiile de presă din republică şi din străinătate în cadrul stagiilor. Acestea sunt însoţite, după caz, de galerii foto, spoturi audio sau clipuri video realizate cu participarea studenţilor. Totodată au apărut şi câteva rubrici noi, printre care „Istorii de succes”, care îşi propune să urmărească activitatea profesională a absolvenţilor Şcolii după ce au finalizat studiile. La rubrica “Impresii” foştii absolvenţi şi actualii studenţi ai Şcolii îşi împărtăşesc opiniile şi experienţa acumulată pe parcursul studiilor la această instituţie.
Finanţare: Organizaţia FREE PRESS UNLIMITED, Olanda, Ambasada Finlandei la Bucureşti, National Endowment for Democracy
În 2013, CJI a avut o ofertă de instruire variată, în corespundere cu noile tendinţe de dezvoltare a mass-media şi necesităţile jurnaliştilor.
Prima instruire din 2013, desfăşurată la 21-24 februarie, a fost dedicată jurnalismului civic. Programul a fost moderat de experţi din Statele Unite ale Americii, Inna Dubinsky, ofițer la departamentul de dezvoltare al Biroului Audiovizualului Internaţional, SUA, şi Bart Childs, producător senior al programelor internaţionale ale Vocii Americii. Participanții, 16 jurnalişti şi bloggeri, au primit telefoane mobile dotate cu camere video şi au însuşit reguli de filmare şi editare a materialelor, modalităţi rapide de postare a acestora pe reţelele de socializare, au aflat mai multe despre instrumentele new media, practica reportajului multimedia contemporan etc. Pe parcursul instruirii, experţii au explicat participanţilor ce este jurnalismul civic şi cum pot fi aduse în vizor problemele unei societăţi cu ajutorul noilor tehnologii informaţionale.
Reporteri civici în acțiune – Diana Răilean, Liliana Barbăroșie (Radio Europa Liberă), Alexandru Doroșenco (Centrul Media din Tiraspol) și Elena Rățoi( Asociația Motivație)
La final de program, fiecare participant a realizat un proiect individual, iar cele mai bune materiale au fost premiate. Pentru a vedea materialele realizate în cadrul acestui program, vizitaţi pagina Citizen Reporter Moldova, pe Facebook, creată cu această ocazie.
Poza Rodica cu opinie „Jurnalismul civic este necesar pentru Republica Moldova şi acest training a venit la momentul potrivit. În doar 4 zile am învăţat enorm şi am reuşit să exersăm şi pe teren”, Rodica Catareu, participanta care a luat locul doi în concursul proiectelor finale. +poze
Programul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului „Mass-media şi sistemul de justiţie în Moldova: consolidarea capacităţilor şi a responsabilităţii”, desfăşurat de CJI în parteneriat cu Biroul Audiovizualului Internaţional al SUA. Proiectul s-a desfăşurat cu suportul financiar al Programului Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Internaţională şi al Fondului de Inovaţii al Secretarului de Stat al SUA.
O altă oportunitate oferită de CJI reprezentaţiilor mass-media a fost instruirea în jurnalismul de date. În perioada septembrie – octombrie, 20 de jurnalişti de la diferite instituţii media (ziarul „Adevărul”, „Ziarul de Gardă”, „Capital-Market”, radio Moldova, Publika TV etc.) şi reprezentanţi ai societăţii civile au participat la un program complex de instruire pe acest segment. Structurată în două etape (6-7 septembrie şi 18-19 octombrie), activitatea a avut un caracter practic cu scopul de a dezvolta abilităţile jurnaliştilor de a utiliza diverse baze de date la realizarea subiectelor de interes public. Programul a fost moderat de Paul Radu, împreună cu Laura Ranca şi Daniel Bojin, de la organizaţia RISE Project România, instituţie cu vastă experienţă în domeniul jurnalismului de date. Trainerii au explicat participanţilor ce este jurnalismul de date aplicat, au analizat diferite baze de date utile pentru mass-media, au prezentat tehnici de investigare a crimei organizate şi corupţiei şi rolul acestui tip de jurnalism în prevenirea unor fenomene de acest fel.
Participanţii au mai învăţat cum să proceseze şi să vizualizeze datele într-un material, ca să obţină un conţinut editorial necesar promovării controlului şi interesului public. „În mod special mi-a plăcut partea practică şi posibilităţile de construire a schemelor dintre persoane şi firme, reţele criminale, prin care se pot vizualiza legăturile diferitor grupuri de interese”, a relevat Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice.
După aceste două instruiri, participanţii au realizat subiecte de interes public cu utilizarea datelor deschise.
„Asemenea cursuri sunt mai mult decât binevenite, în condițiile în care, în R. Moldova, lucrul cu bazele de date deschise nu prea este explorat. Aici am avut posibilitatea să aflu site-uri care oferă acces la informații importante, dar și metode comode de documentare”, Raisa Răzmeriţă, reporter la „Ziarul de Gardă”.
Participanții analizează subiecte de investigație
Tot în cadrul acestui proiect, CJI a monitorizat procesul de deschidere a datelor guvernămintele cu caracter public în anul 2012 pe portalul date.gov.md.
Raportul de monitorizare a fost prezentat public la 3 iulie 2013, în cadrul unei conferinţe de presă. Ulterior, CJI a demarat o campanie de advocacy, menită să responsabilizeze instituţiile cu restanţe la acest capitol. Rezultatele acestei campanii vor fi analizate în raportul următor de monitorizare, ce va fi lansat de CJI în 2014.
Monitorizarea procesului de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public şi Instruirea in jurnalismul de date a fost organizată în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, în perioada martie 2013 – martie 2014, la iniţiativa şi cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul Programului Buna Guvernare.
De asemenea, în 2013, CJI a reluat eforturile de promovare a imaginii femeii în mass-media întreprinse în alţi ani, printr-un proiect complex cu implicarea mai multor actori strategici: jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi lectori universitari. Proiectul a fost lansat cu o campanie de advocacy ce a inclus vizite la facultăţile de jurnalism de la Universitatea de Studii Europene, Universitatea de Stat, Universitatea Liberă Internaţioală şi Universitatea Slavonă. Lectorii de la aceste instituţii de învăţământ superior au fost informaţi despre scopul proiectului şi cum pot contribui ei la promovarea egalităţii de gen în mass-media, prin elaborarea unei curricule. Astfel, la 22-23 noiembrie 2013, un grup de lectori de la facultăţile de jurnalism de la Chişinău şi Bălţi a participat la atelierul intitulat „Abordarea echilibrată a genului în mass-media”. Instructoarea programului, Daniela Terzi-Barbăroşie, a ajutat participanţii, prin intermediul unor teste, exerciţii practice şi discuţii, să conştientizeze problematica de gen şi să încerce să delimiteze noţiunile de stereotip, prejudecată, gen şi gender.
Alexandru Bohanţov, lector la Facultatea de Jurnalism şi Comunicare Publică din cadrul ULIM, a menţionat că printre cele mai interesante momente ale atelierului au fost analiza produselor media din perspectiva genului şi modelele de abordare echilibrată a acestui subiect. Mariana Tacu, lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM, a spus că a identificat factorii care determină oamenii să aibă anumite convingeri despre gen şi modul în care percep colegii din alte universităţi acest subiect.
Program de instruire „Abordarea genului în mass-media”
După primul atelier de lucru, participanţii au format echipe şi vor începe elaborarea câtorva curricule universitare şi a unui program de scurtă durată, activităţi ce vor fi prezentate şi analizate în cadrul celui de-al doilea atelier, organizat de CJI la începutul anului 2014.
Aceste activităţi au avut loc în cadrul proiectului „Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media”, finanţat de Ambasada Olandei la Kiev, programul MATRA. Cu o durată de un an (septembrie 2013 - septembrie 2014), proiectul are scopul de a contribui la promovarea şi consolidarea imaginii femeii în societate prin implicarea mass-media.
Asistenţă şi instruire pentru mass-media din regiunea transnistreană
De-a lungul anilor, CJI s-a angajat să susţină sectorul mass-media din regiunea transnistreană. Astfel, şi în 2013, CJI a organizat diverse activităţi de instruire menite să consolideze dialogul dintre jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului şi să ajute mass-media din această regiune.
Instruire în blogging
Elevii din regiunea transnistreană alături de Liliana Barbăroşie învaţă cum să scrie ştiri pentru media online.
În perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, 11 echipe formate din profesori şi elevi din regiunea transnistreană au luat cunoştinţă de domeniul blogging-ului, au creat şi au învăţat să administreze bloguri personale şi şcolare, realizate pentru a face vizibilă activitatea tinerilor din regiune, dar şi pentru a fi mai aproape de comunitatea pe care o reprezintă. Pentru a obţine abilităţi de redactare, elevii şi profesorii au participat la sesiuni teoretice şi practice despre genurile jurnalistice, regulile de scriere şi structurare a textelor pentru media online, dar şi despre sursele de informaţii, piramida inversată, separarea faptelor de opinii, precum şi etapele de pregătire a unui interviu.
- http://shkola.sukleia.ru (blogul şcolii din Sucleia)
- http://smmalaiesti.wordpress.com/ (blogul şcolii din Mălăieşti)
- http://schoolife15.wordpress.com/ (blogul şcolii din Bender)
- http://schoolternovka.wordpress.com/ (blogul şcolii Târnauca)
- http://parcany1.wordpress.com/ (blogul şcolii din Parcani)
- http://rybgimnazia.wordpress.com/ (blogul şcolii din Râbniţa)
- http://school2best.wordpress.com/ (blogul şcolii din Dubăsari)
- http://lungaschool7.wordpress.com/ (blogul şcolii din Lunga)
- http://hrustovayashkola.wordpress.com/ (blogul şcolii Hristovaia)
- http://benderyshkola20.wordpress.com/ (blogul şcolii din Gâsca)
- http://school6.hol.es (blogul şcolii Râbniţa).
Datorită acestui program complex de instruire desfăşurat în două etape (zece sesiuni de training), elevii:
- şi-au îmbunătăţit abilităţile de a folosi calculatorul şi resursele online în activitatea lor;
- au conştientizat utilitatea şi eficienţa activităţilor în echipă, învăţând ce înseamnă colaborare şi generare de idei;
- au învăţat să-şi exprime concis părerile despre un subiect anume;
- au însuşit principiile de bază în jurnalism;
- au promovat imaginea tinerilor şi a şcolilor din regiunea transnistreană;
- au reuşit să înţeleagă că pot să se implice activ în viaţa comunităţii lor, a şcolii, a localităţii.
La finalul proiectului, tinerii bloggeri transnistreni au participat la şcoala de vară „Blogurile – instrument de promovare a participării civice”, organizată de CJI la 1-2 iulie 2013, unde au preluat din experienţa unor jurnalişti profesionişti, cu care s-au întâlnit în cadrul a cinci ateliere şi au discutat despre jurnalismul online, drepturile omului, accesul la informaţie. Toţi participanţii la şcoala de vară au primit diplome de apreciere din partea lui Dirk Schuebel, fostul Şef al Delegaţiei UE în Republica Moldova şi Nicola Harrington-Buhay, Reprezentantul Permanent PNUD în Moldova.
Mai multe detalii despre realizările acestui proiect găsiţi aici.
Activităţi de grup care ajută participanții să înţeleagă structura unui blog şi cum funcţionează acesta la modul practic.
Program de instruire în multimedia şi realizarea de materiale comune
Un grup de 20 de jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului au participat, în noiembrie 2012 şi februarie 2013, la două instruiri în jurnalismul online, au învăţat regulile generale în mass-media digitală, instructorii Liliana Barbăroşie (Radio Europa Liberă) şi Ludmila Bogheanu (Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism), punând accent mai mult pe componenta practică.
Ca rezultat al acestor două instruiri, jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului:
- au deprins abilităţi de redactare a textelor pentru media online;
- au învăţat cum să completeze textul cu elemente audio, video şi fotografii;
- au făcut schimb de experienţă cu colegii de breaslă şi instructorii;
- au stabilit relaţii de colaborare şi încredere.
Detalii despre modul în care s-a desfăşurat instruirea şi ce au învăţat participanţii găsiţi aici şi aici.
Ulterior, au fost formate zece echipe de jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentând diferite media din Bălţi, Chişinău, Ialoveni, Comrat, Tiraspol, Bender, Dubăsari şi Râbniţa. Astfel, în perioada martie-mai 2013, cei 20 de jurnalişti implicaţi în proiect au practicat în premieră instrumente media online şi au realizat peste 20 de materiale comune multimedia. Acestea au fost publicate pe 19 site-uri şi portaluri informaţionale din stânga şi dreapta Nistrului.
Jurnaliştii au abordat în materiale multimedia subiecte comune de interes public, precum: problema câinilor vagabonzi, asigurarea cu locuinţe a familiilor tinere, nivelul braconajului şi starea ecologică a râului Nistru, efectele nocive ale bateriilor uzate.
Materialele realizate de echipele mixte de jurnalişti pot fi accesate aici.
Experienţa CJI arată că asemenea activităţi sunt foarte utile şi încurajează stabilirea unor relaţii durabile de colaborare intre jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului. Vorbind despre experienţa obţinută în urma acestor activităţi, Andrei Z., jurnalist freelancer de la Tiraspol, a precizat că a muncit foarte mult, dar în acelaşi timp a fost o experienţă foarte interesantă, iar ceea ce a învăţat îl va ajuta să realizeze materiale mai atractive pentru cititori.
Douăzeci de jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului au învăţat cum să facă materiale multimedia.
În opinia Victoriei Puiu, realizarea materialelor comune cu un jurnalist din stânga Nistrului a fost pentru ea o provocare, prin urmare, articolele de analiză scrise împreună „i-au unit” pentru un scop nobil – „de a scoate la iveală probleme comune care pot fi soluționate doar printr-o colaborare a tuturor persoanelor implicate de pe ambele maluri ale Nistrului”.
Totodată, în 2013, CJI lansat primul studiu de necesităţi ale mass-media transnistrene. Acesta face o radiografie a problemelor cu care se confruntă jurnaliştii şi mass-media din regiune, analizează legislaţia media, gradul de respectare a eticii jurnalistice, datele statistice disponibile privind numărul organizaţiilor media şi descoperă necesităţile de asistenţă ale mass-media din regiune. Acest studiu este un document de referinţă care să fie utilizat de donatori şi organizaţii internaţionale, pentru a elabora programe de asistenţă potrivite care să ajute jurnaliştii şi mass-media să se dezvolte.
În perioada 12-16 noiembrie 2012, Petko Georgiev (expert media, Bulgaria), Ruslan Mihalevschi (redactor-şef, ziarul „SP”, Bălţi) şi Natalia Scurtul (freelancer, Tiraspol) s-au întâlnit la Chişinău şi Tiraspol cu 26 de jurnalişti, redactori, experţi media, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai societăţii civile din Moldova. Iar în baza analizei chestionarelor şi opiniilor obţinute, a analizei de conţinut a mass-media din regiune şi a unor rapoarte şi studii internaţionale, experţii au tras mai multe concluzii, printre care:
- Mass-media şi societatea civilă din regiunea transnistreană au nevoie de un program de asistenţă de lungă durată, care să consolideze principiile unui jurnalism profesionist, să se concentreze pe dezvoltarea jurnalismului online şi să susţină crearea unor ONG-uri care să promoveze libertatea de exprimare în regiune.
- Etica şi deontologia profesională, pluralismul de opinie şi lucrul cu sursele sunt câteva dintre subiectele care trebuie să se regăsească în programul continuu de instruire a jurnaliştilor transnistreni, care ar îmbunătăţi nivelul de profesionalism al acestora şi calitatea produsului mediatic din regiune.
- Jurnaliştii şi reprezentanţii ONG-urilor din regiunea transnistreană au nevoie de susţinerea organizaţiilor din domeniu, care să le ofere servicii de consultanţă juridică şi programe menite să dezvolte capacităţile societăţii civile.
- Jurnalismul online este un segment media care merită a fi dezvoltat prin instruirea reporterilor civici, care, astfel, să ofere publicului din regiune posibilitatea de a avea acces la surse de informaţii alternative.
Principalele concluzii şi recomandări ale studiului au fost prezentate la 6 iunie 2013 în cadrul unui eveniment public la care au participat peste 40 de jurnalişti, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ambasadelor.
Toate aceste activităţi au fost organizate în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, prin promovarea participării civice”, cu sprijinul financiar al programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Implementat în perioada iulie 2012 – iulie 2013, proiectul şi-a propus să contribuie la consolidarea mass-media din regiunea transnistreană prin colaborarea cu jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului şi reprezentanţii societăţii civile.
Program de stagii pentru jurnaliştii din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri
O altă activitate destinată jurnaliştilor din regiunea transnistreană, a fost programul de stagii, organizat de CJI. În perioada noiembrie-decembrie 2013, cinci stagiari din regiunea transnistreană au avut parte de o oportunitate deosebită prin care au învăţat cum să facă jurnalism de calitate şi cum să scrie ştiri şi reportaje din diferite perspective. Jurnaliştii au fost găzduiţi de redacţia ziarului „Panorama”, a portalului de ştiri www.kommersant.md şi a biroului local Teleradio MIR. Ei au lucrat cot la cot cu oameni de televiziune, jurnalişti din presa scrisă şi online, care le-au împărtăşit cunoştinţele şi tehnicile de lucru specifice fiecărei redacţii în parte.
Potrivit unuia dintre stagiari, Maxim P., stagiul i-a dat posibilitatea „să înţeleagă specificul media online, să lucreze în regim intens, să analizeze şi să investigheze fluxul de informaţii care venea în redacţie, să adauge comentariile diferitelor surse, astfel să publice materiale complete”.
Deşi mai au încă multe de învăţat, redactorul-şef de la Kommersant.md, Vladimir Soloviov, a subliniat că redacţia ar fi interesată de o eventuală colaborare cu stagiarii.
Apreciind activitatea sa la stagiu, Anastasia I. a subliniat că, pentru ea, ca studentă, stagiul a fost foarte oportun, a reuşit să înţeleagă specificul ştirilor de televiziune, a participat la procesul de editare video şi a învăţat să-şi exprime gândurile scurt şi clar, aşa cum cere ştirea.
Stagii pentru jurnaliştii transnistreni - oportunitate prin care au învățat cum să facă jurnalism de calitate
Din ianuarie-februarie 2014, CJI va da startul celei de-a doua etape a stagiilor, când cinci jurnalişti din UTA Gagauz-Yeri vor veni la Chişinău şi timp de 1-2 săptămâni vor lucra alături de profesionişti din media online, TV sau presa scrisă.
Programul de stagii a fost realizat în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor minorităţilor şi ale grupurilor marginalizate din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri prin intermediul mass-media” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul financiar al organizaţiei Civil Rights Defenders din Suedia, partener CJI.
În 2013, la CJI şi-a reluat activitatea departamentul Media Azi şi Cercetare. Restructurat, acesta a iniţiat în acelaşi timp două proiecte de anvergură: portalul multifuncţional Media Azi şi proiectul de monitorizare a libertăţii presei autohtone în contextul Parteneriatului Estic.
Primul din aceste proiecte, cu durata de un an (iunie 2013 – iunie 2014), este intitulat „Focalizare pe mass-media: libertate de exprimare, educaţie mediatică şi responsabilizare”, fiind implementat cu suportul Ambasadei SUA în Moldova. Principalul produs al proiectului, portalul Media-azi, ţine de specificul presei. Prin el, CJI şi-a propus să adune în acelaşi loc ştiri despre media, instrumente interactive pentru consumatorii de media, precum petiţiile, declaraţiile şi semnalarea abuzurilor, studii şi monitorizări, dar şi o platformă cu informaţii despre CJI.
Activităţile primare de pregătire a portalului au durat câteva luni în primăvara anului 2013, astfel încât website-ul a devenit funcţional începând de la sfârşitul lunii iulie. Astfel, noua „identitate virtuală” a CJI, Media Azi, a ajuns între timp un portal de referinţă pentru jurnalişti şi public în aceeaşi măsură, cu un grad înalt de interacţiune cu publicul-ţintă pe reţelele sociale (Facebook) şi cu o prezenţă constantă în spaţiul analitic mediatic autohton.
Cel de-al doilea proiect, intitulat „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic”, este implementat de CJI în parteneriat cu alte cinci organizaţii din statele Parteneriatului Estic (PE) în perioada martie 2013 – februarie 2015, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Deşi acesta implică, ca şi primul proiect, relatarea evenimentelor din sfera media din Moldova şi publicarea de ştiri, totuşi specificul său constă în focalizarea pe libertatea presei şi publicarea unor studii trimestriale, cu stabilirea unui Indice al libertăţii presei şi al clasamentului ulterior al ţărilor PE.
Astfel, pe domeniul cercetării, CJI a reuşit să lanseze în acest an două studii privind libertatea presei în spaţiul Parteneriatului Estic, în care presa autohtonă a fost evaluată ca fiind parţial liberă, deşi Moldova a ocupat locul 2 şi, ulterior, a ajuns în fruntea clasamentului celor şase ţări.
Prezentarea celei de-a doua ediţii a Indicelui Libertăţii Presei, 12 noiembrie 2013
Relevanţa acestor cercetări pentru spaţiul mediatic autohton a fost confirmată atât de multitudinea de preluări şi trimiteri la rezultatele Indicelui, cât şi de viteza cu care studiile au devenit un reper pentru jurnaliştii şi consumatorii de media autohtoni, precum şi pentru organizaţiile internaţionale din domeniu.
La capitolul publicaţii, Departamentul Media Azi şi cercetare a editat tradiţionala revistă analitică bianuală Mass-media în Moldova. Astfel, numărul din iunie conţine articole despre circuitul vicios al temelor dureroase pentru publicul rural, accesul la informaţie prin intermediul datelor deschise şi, nu în ultimul rând, câte un interviu captivant cu redactorii-şefi a două dintre cele mai dinamice publicaţii din ultimul timp – Adevărul şi Kommersant.md.
Ediţia din decembrie 2013 în schimb, se axează mai mult pe subiecte ce ţin de noile media şi autoreglementare în presă, fie că este vorba de încadrarea jurnalismului online şi a internetului în general în nişte norme precise, sau de atribuirea responsabilităţii pentru comentariile postate de utilizatori.
În aceeaşi ordine de idei se înscrie şi articolul de retrospectivă asupra digitalizării televiziunii din Moldova, cu trimitere la ultimele evoluţii (sau involuţii) din acest domeniu.
Revista Mass-media în Moldova a fost publicată cu sprijinul financiar al organizaţiei Free Press Unlimited din Olanda.
Pe parcursul anului 2013, activităţile strategice ale departamentului politici şi legislaţie mass-media (DPLM ) au fost următoarele:
- analiza legislaţiei mass-media şi la elaborarea propunerilor de perfecţionare a legislaţiei existente;
- oferirea de consultaţii gratuite în toate problemele ce ţin de legislaţia mass-media, iar în cazuri de interes public, şi reprezentare în instanţă;
- monitorizarea evoluţiilor din domeniul legislaţiei mass-media prin publicarea rezultatelor în buletine legislative;
- monitorizarea cazurilor de violare a libertăţii de exprimare şi informare;
- organizarea de conferinţe, seminare şi cursuri pe tematica legislaţiei mass-media;
- conlucrarea cu alte organizaţii nonguvernamentale şi de stat în vederea implementării legislaţiei privind accesul la informaţie şi libertatea de exprimare.
Aceste activităţi au fost posibile datorită proiectelor „Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media în Republica Moldova” (finananţat de Civil Rights Defenders, partener CJI, şi Media Legal Defence Initiative). Proiectele respective asigură continuitatea serviciilor departamentului, contribuind la fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media în Republica Moldova.
Buletinul legislativ
Începând cu 2004, CJI realizează un buletin electronic care conţine sumarul legilor şi modificărilor în legile existente, informaţii despre jurisprudenţa recentă a CEDO cu privire la accesul la informaţie şi libertatea de exprimare. Scopul acestui buletin legislativ este de a ţine la curent jurnaliştii, organizaţiile de presă, juriştii şi alţi doritori cu evoluţiile din domeniu. Acest buletin electronic este distribuit prin intermediul poştei electronice la peste 180 de abonaţi, în două limbi: română şi rusă.
Anual, CJI pregăteşte şi distribuie 6 buletine.
Toate buletinele sunt arhivate în baza de date a site-ului CJI şi pot fi găsite aici.
Asistenţă juridică
Departamentul juridic oferă gratuit consultaţie juridică pentru jurnalişti şi organizaţii media, reprezentanţi ai instituţiilor mass-media sau altor persoane care se confruntă cu probleme ce ţin de legislaţia mass-media. Consultaţiile gratuite sunt oferite prin email, telefon sau personal. Cele mai frecvente solicitări se referă la probleme în domeniul libertăţii de exprimare, accesul la informaţie, publicitate, dreptul de autor, dreptul la viaţă privată, statutul juridic al publicaţiilor ş. a. În anul 2013, DPLM a oferit consultanţă la 22 de solicitanţi, a oferit reprezentare gratuită în instanţa de judecată în trei cazuri şi a difuzat 13 declaraţii cu privire la cazurile de încălcare a drepturilor jurnaliştilor.
CJI a oferit reprezentare juridică în instanţă în următoarele cazuri: Moldova Gaz contra „Ziarului de Gardă”, Străisteanu Gheorghe contra „Ziarului de Gardă”, Parmato Grup SRL contra „Ziarului de Gardă”.
Instruire
La 26 februarie – 1 martie 2013, serviciul juridic a organizat un program de instruire pentru responsabilii de relațiile cu publicul și mass-media din cadrul judecătoriilor, intitulat „Relații cu publicul și mass-media. Întreținerea paginilor WEB”, la care au participat 50 de specialiști. Programul de lucru a fost elaborat de formatori naționali în comunicare, Corina Cepoi și Vitalie Dogaru, cu asistența formatorilor Institutului Național al Justiției, Gheorghe Budeanu și Irina Lazur, dar și cu contribuția expertei internaționale în comunicare din Statele Unite, Lisa Ellis, având scopul de a consolida cunoștințele participanților în domeniul relațiilor cu publicul, colaborarea cu mass-media etc.
Vitalie Dogaru oferă recomandări participanților în cadrul programului de instruire „Relații cu publicul și mass-media. Întreținerea paginilor WEB”.
Printre subiectele abordate în cadrul programului de instruire s-au numărat: tipurile de mass-media și genurile presei, mesajul pentru presă și discursul public, comunicarea în scris și tipurile de interviu, precum și alte aspecte importante pentru activitatea specialiştilor în comunicare. De asemenea, participanții la training au discutat despre importanța platformelor online pentru promovarea activității lor, fiind instruiți cum să menţină o pagină web. Pe parcursul instruirii, participanții au avut întrebări despre rolul mass-media, fiind interesaţi să afle mai multe despre modalitățile de stabilire a unui bun dialog cu aceasta. Programul de instruire a avut şi un caracter practic, participanții fiind antrenaţi în mai multe activităţi. Astfel, ei au scris comunicate de presă, au realizat interviuri, au făcut prezentări publice şi simulări de conferinţe de presă.
Instruirea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Mass-media și sistemul judiciar din Moldova: consolidarea capacităților și promovarea responsabilității”, realizat de CJI în parteneriat cu “The Broadcasting Board of Governors”, cu susţinerea financiară a Programului USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (ROLISP), care şi-a propus să contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre mass-media şi sistemul judecătoresc, prin dezvoltarea abilităţilor şi promovarea responsabilităţii acestora.
Curs de instruire organizat de CJI dedicat aplicării legislației cu privire la defăimare și accesul la informație.
Un alt program de instruire a fost organizat de CJI la 25 octombrie 2013 pentru 15 jurnalişti, fiind dedicat aplicării legislației cu privire la defăimare și accesul la informație.
Agenda cursului a cuprins deopotrivă prezentarea aspectelor legale, de care ar trebui să se ghideze un jurnalist profesionist în activitatea sa, precum și elemente practice, studii de caz. Totodată, participanții la training au învățat să facă diferența între fapte și judecăți de valoare și cum să se exprime în limitele legii, astfel încât să nu poată fi învinuiți de defăimare.
La capitolul elaborarea propunerilor de perfecţionare a legislaţiei, CJI a continuat eforturile pentru îmbunătăţirea cadrului legal ce ar contribui la asigurarea transparenţei proprietăţii mass-media în Republica Moldova. După lansarea studiului comparativ (prezentat la 20 noiembrie 2012) privind legislația și practicile în domeniul transparenței mass-media, experții CJI au elaborat amendamente la Codul Audiovizualului în vederea completării acestuia cu prevederi clare referitoare la asigurarea transparenței proprietății mass-media. Pentru a avea o mai bună înțelegere a beneficiilor modificărilor propuse, a fost realizată o campanie de advocacy. Aceasta a inclus o masă rotundă și un atelier de lucru cu participarea reprezentanților din partea Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA ), ONG-urilor de media, instituțiilor mass-media și altor părți interesate. Acest proces a ajutat la creșterea gradului de conștientizare a modificărilor aduse legislației. Versiunea finală a proiectului de lege a fost supusă dezbaterii publice în cadrul mesei rotunde "Asigurarea transparenței proprietății mass-media prin modificarea Codului Audiovizualului ", organizată la 26 aprilie 2013.
Amendamentele privind îmbunătățirea transparenței proprietății mass-media discutate de participanți.
Atelierul de lucru "Asigurarea transparenței proprietății mass-media: Pas cu pas", a fost realizat la 14 iunie 2013, pentru a aduna ultimele observații și opinii ale organizațiilor de media, jurnaliștilor și autoritățile de reglementare în domeniu în ceea ce privește amendamentele propuse privind îmbunătățirea transparenței proprietății mass-media. Scopul atelierului de lucru a fost de a educa părțile interesate și beneficiarii cu privire la modul în care schimbările le afectează în mod specific, astfel încât să poată observa și/sau să utilizeze noile reglementări, în cazul în care vor fi adoptate, în domeniul lor profesional.
De asemenea, în scopul de a crește gradul de conştientizare a publicului cu privire la importanţa transparenţei proprietăţii mass-media, CJI a realizat un spot video care a fost difuzat de mai multe posturi de televiziune cu acoperire regională și națională. Proiectul de lege a fost înregistrat în calitate de inițiativă legislativă de către un grup de deputați și este în curs de aprobare. Odată aprobat, noile modificări vor asigura transparența proprietății mass-media, diminuarea concentrării acesteia și, implicit, îmbunătățirea pluralismului de opinie.
Toate aceste activități au avut loc în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea transparenţei proprietăţii mass-media în Republica Moldova”, realizat de CJI, cu susţinerea financiară a National Endowment for Democracy (NED). Implementat în perioada iulie 2012-iunie 2013, proiectul şi-a propus să contribuie la ameliorarea cadrului legislativ din Republica Moldova, pentru a asigura pluralismul și pentru a evita concentrarea mass-media.
În decursul anului 2013, echipa Departamentului Campanii şi Producţie (DCP) a realizat 21 de producţii video. Şapte dintre aceste producţii vizează diferite aspecte/probleme din viața jurnaliștilor, cum ar fi solidaritatea dintre colegi, conflictele etice, încrederea publicului în jurnaliști, accesul la informații de interes public, proprietatea mass-media, libertatea de exprimare.
O bună parte dintre acestea au fost difuzate de mai multe televiziuni, inclusiv locale şi toate au fost distribuite pe internet şi postate pe pagina web a CJI.
Producţiile au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor de advocacy ale CJI prin producerea de conţinut multimedia”, finanţat de organizaţia Free Press Unlimited (Olanda).
Producţii realizate în bază de contract
10 producţii au fost realizate ca prestări de servicii în urma solicitărilor şi a participărilor la concursuri publice, iar cinci dintre ele au fost produse la solicitarea Asociației „Femeia și copilul – protecție și sprijin” din Criuleni: trei istorii umane despre angajarea la muncă a persoanelor cu dizabilități și două reportaje despre practicile incluzive a două grădinițe, din Leova și Edineț. Singura producţie radio a fost spotul cu mesaj non-discriminare realizat pentru Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO). Un alt rezultat al DCP este colajul video difuzat în cadrul Galei Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului, ediţia 2013, care face trimitere la principalele activităţi şi succese din domeniul drepturilor omului în R.Moldova.
Pentru Fundația Soros Moldova au fost realizate un spot și un documentar despre activitatea parajuristului, ambele producţii fiind difuzate la evenimentul de lansare a site-ului parajurist.md.
Spotul antimanipulare informațională a fost produs la solicitarea Asociației Presei Independente (API).
Iniţiative CJI
În cadrul campaniei de admitere a ŞSAJ pentru anul de studii 2013-2014, CJI a realizat două spoturi promoţionale. Primul îl are în rol principal pe Ilieş Mălăieş, personaj dintr-un basm popular care s-a pornit spre Şcoala de Jurnalism. Cel de-al doilea video este adresat nu doar potenţialilor studenţi, ci şi tuturor doritorilor de a afla mai multe despre ŞSAJ. Prin intermediul interviurilor cu instructorii şi absolvenţii, sunt prezentate avantajele oferite de această şcoală.
Echipa de producţie a CJI a realizat şi tradiţionalul colaj video prezentat în cadrul Galei de decernare a premiilor „10 jurnalişti ai anului”, care este o retrospectivă a principalelor evenimente din anul respectiv, inclusiv în raport cu activitatea jurnaliştilor.
Tot spre sfârşit de an, CJI a produs un video pentru portalul egali.md, prin intermediul căruia o parte din echipa CJI promovează mesaje de toleranţă.
Majoritatea producţiilor CJI pot fi găsite şi vizionate pe pagina web a CJI la rubrica Advocacy.
Tradiţional, an de an, CJI iniţiază şi marchează, împreună cu alte organizaţii de media, Zilele Libertăţii Presei. În acest an, campania „Zilele libertăţii presei” (ZLP), ediţia 2013, a fost lansată la 3 mai. Reprezentanții CJI și ai Asociației Presei Independente au prezentat Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova, la o întâlnire cu conducerea Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.
În Memoriul semnat de şase organizaţii neguvernamentale de media se arată că, în ultimul an, putem vorbi despre o anumită stagnare în asigurarea libertăţii presei, iar în unele domenii – chiar de regres.
Mass-media continuă să se confrunte cu probleme devenite deja tradiţionale: carenţe ale cadrului legislativ care împiedică dezvoltarea şi asigurarea viabilității financiare a majorităţii instituţiilor de presă, presiuni şi intimidări din partea demnitarilor, accesul dificil la informaţia de interes public, lipsa transparenţei cu privire la proprietarii instituţiilor media, tergiversarea reformei radiodifuzorului public, nivelul redus de profesionalism, etc.
Tot în contextul campaniei „Zilelor libertăţii presei”, CJI a organizat, la 8 mai, o dezbatere pe tema manipulării prin intermediul mass-media, la care au participat mai mulţi jurnalişti din presa scrisă şi audiovizuală. O altă activitate derulată cu această ocazie a fost campania de informare „Ştii ce media consumi?”, care a inclus difuzarea spoturilor de informare prin intermediul reţelelor TV locale şi media online.
Caravana CJI
Cărți de la CJI pentru studenții de la USM.
În luna septembrie, CJI a lansat Caravana CJI. Aproape 200 de studenţi ai facultăţilor de jurnalism de la USM, USEM şi ULIM au participat la mai multe întâlniri cu reprezentanţii CJI în perioada 30 octombrie – 16 noiembrie. Fenomenul manipulării, normele etice, goana după senzaționalism vs rating-uri, independenţa presei din Moldova şi solidaritatea de breaslă au fost câteva dintre subiectele care au aprins discuţii printre participanţii la caravană.
Studenţii au fost informaţi că pot beneficia de programe de instruire şi au fost încurajaţi să participe la cluburi de presă, ateliere, seminare şi alte evenimente organizate de CJI, unde au ocazia să înveţe meserie de la jurnalişti cu experienţă, să facă schimb de contacte şi să se întâlnească cu colegi din breasla jurnalistică. Studenţii au participat și la o conferinţă de presă improvizată şi au adresat întrebări ce ţin de situaţia mass-media din Moldova la etapa actuală.
Caravana CJI în vizită la USEM.
De asemenea, studenţii au fost îndemnaţi să utilizeze portalul www.media-azi.md, o sursă importantă de informare şi dezvoltare pentru jurnalişti, unde vor găsi invitaţii la evenimentele marca CJI, dar şi materiale de analiză, interviuri şi studii care abordează problemele actuale ale mass-media din Republica Moldova.
Prin această activitate, CJI şi-a propus să consolideze relaţiile de colaborare cu instituţiile de învăţământ superior din R. Moldova.
Clubul anual de presă
La sfârşit de an, CJI a adunat jurnaliştii din Chişinău şi din regiunile ţarii la un eveniment devenit deja tradiţie, Gala anuală a Clubului de presă, în cadrul căruia sunt anunţaţi cei 10 jurnalişti ai anului. În 2013, gala anuală a clubului de presă a ajuns la cea de-a XIX-a ediţie. Laureaţii topului „10 jurnalişti ai anului” au fost desemnaţi pe 19 decembrie.
Astfel, câştigători au fost următorii jurnalişti:
Mariana Raţă, „Ziarul Naţional”;
Iurie Sănduţă, „Ziarul de Gardă”;
Marina Bzovaia, ziarul „SP” (Bălţi);
Alla Ceapai, radio Europa Liberă;
Anastasia Nani, ziarul „Adevărul Moldova”;
Eugen Şolari, kommersant.md;
Lilia Zaharia, reporter special API;
Igor Vrabie, UNIMEDIA ;
Sorina Obreja, PRO TV;
Cristina Bruma, ziarul „Evenimentul Zilei”.
Laureaţii topului „10 jurnalişti ai anului" au fost desemnaţi în urma unui concurs de materiale jurnalistice lansat de către CJI la 17 septembrie 2013 şi a propunerilor societăţii civile. Toate dosarele depuse au fost analizate de Senatul CJI, care a desemnat câştigătorii.
În cadrul Galei, de asemenea, au fost acordate şi patru premii speciale:
Premiul pentru promovarea libertăţii de exprimare: ziarul «Человек и его права» din - Tiraspol, redactor - Nicolai Buceaţchi.
Speranţa anului: Ina Landa, ziarul „Expresul”, şi Tamara Grejdeanu, radio Europa Liberă;
Premiul pentru dezbatere de calitate: emisiunea Politica;
Premiul pentru reflectarea tematicii transnistrene: Oxana Greadcenco, portalul moldova.org.
O galerie foto de la eveniment găsiţi aici.
Gala anuală a clubului de presă s-a desfăşurat cu sprijinul financiar al organizaţiei Free Press Unlimited (Olanda) şi al Misiunii OSCE în Moldova.
Partener general al evenimentului a fost BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA.
Biblioteca CJI - pentru studenți și jurnaliști.
Centrul pentru Jurnalism Independent dispune de un centru de resurse, care include o bibliotecă şi o bază de date, disponibile pentru solicitările jurnaliştilor şi organizaţiilor mass-media.
În 2013, CJI a oferit posibilitate jurnaliştilor şi studenţilor de la jurnalism să consulte peste 4 mii titluri de carte, în limbile română, engleză, franceză, rusă, germană, pe diferite compartimente: presă scrisă, radio, tv, management, relaţii publice, legislaţie mass-media, dicţionare etc. Lunar, biblioteca a fost vizitată, de jurnalişti şi studenţi ai facultăţilor de jurnalism.
În afară de aceasta, biblioteca a pus la dispoziţia celor interesaţi diverse rapoarte, evaluări, acte legislative şi alte documente privind mass-media în RM şi în alte ţări.
De asemenea, CJI a făcut şi donaţii de carte în cadrul diverselor activităţi desfăşurate pe parcursul anului 2013.
Centrul de Resurse este abonat la principalele ziare din RM (peste 50 la număr), editate în limbile română şi rusă.
În 2014, CJI va continua:
Să desfăşoare:
- activităţi de instruire de scurtă durată pentru mass-media, conferinţe, dezbateri, programe de consultanţă etc.;
- campanii de advocacy;
- programul postuniversitar Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism;
- campania „Zilele Libertăţii Presei”;
- gala de decernare a premiilor „10 jurnalişti ai anului”;
Să editeze
- revista „Mass-media în Moldova” (în limbile română, rusă şi engleză);
- buletinul legislativ media (în limbile română şi rusă);
- raportul anual privind libertatea de exprimare în Republica Moldova (în limbile română, rusă şi engleză);
Să monitorizeze
- legislaţia şi evoluţiile din domeniul legislaţiei cu privire la libertatea de exprimare şi informare şi să participe la elaborarea propunerilor de perfecţionare a legislaţiei existente;
- cazurile de violare a libertăţii de exprimare şi de informare.
Să ofere
- acces (gratuit) la Centrul de resurse;
- asistenţă juridică gratuită (inclusiv reprezentarea în instanţă) în probleme ce ţin de legislaţia mass-media, libertatea de exprimare şi drepturile jurnaliştilor.
Afilieri internaţionale
Din februarie 2000, CJI este membru al Reţelei de profesionalizare a mass-media din Europa de Sud-Est (South East European Network for Professionalisation of the Media – SEENPM), din iunie 2001 – membru al International Freedom of Expression Exchange (IFEX).
SEENPM
Centrul pentru Jurnalism Independent este singura organizaţie din Republica Moldova inclusă în Reţeaua de profesionalizare mass-media din Europa de Sud-Est (SEENPM), care reuneşte 17 centre şi organizaţii media din 11 state. Înfiinţată în februarie 2000, reţeaua oferă cursuri de pregătire pentru jurnalişti şi pentru formatorii media. În 2002-2004, CJI a fost membru al Comitetului coordonator al SEENPM.
IFEX
În iunie 2001, CJI devine membru al International Freedom of Expression Exchange (IFEX), o reţea internaţională ce întruneşte peste 80 de organizaţii care au drept obiectiv prioritar monitorizarea situaţiei privind libertatea exprimării. Cel mai cunoscut produs al reţelei este buletinul electronic „Action Alert”, alcătuit pe baza sesizărilor ce vizează încălcarea dreptului la liberă exprimare în zonele reprezentate de organizaţiile-membre. Buletinul este difuzat unui număr important de instituţii şi grupuri interesate din toată lumea. CJI este membru al Consiliului IFEX în perioada 2013-2015.
Angela Sîrbu
Corina Cepoi
Alexandru Canţîr
Nicolae Negru
Senatul CJI:
Alexandru Canţîr, IMEDIA
Ludmila Andronic, Consiliul de presă
Petru Macovei, Asociaţia Presei Independente
Daniela Terzi-Barbăroşie, expert media
Vladimir Soloviev, Kommersnat.md
Nadine Gogu | directoare CJI | ngoguATijcDOTmd |
Liliana Viţu-Eşanu | directoare de dezvoltare strategică | lvituATijcDOTmd |
Irina Gotişan | ofiţer de dezvoltare strategică | igotisanATijcDOTmd |
Corina Cepoi | directoare Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism | ccepoiATijcDOTmd |
Ludmila Bogheanu | coordonatoare academică, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism | lbogheanuATscoaladejurnalismDOTmd |
Iulia Buzenco | asistentă coordonatoare academică, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism | iulia.buzencoATgmailDOTcom |
Victor Gotişan | consultant, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism | consultantATijcDOTmd |
Elena Candu | coordonatoare, departamentul juridic | mluATijcDOTmd |
Zinaida Gheaţă | asistentă, departamentul juridic | |
Ina Grejdeanu | şefă a Departamentului instruire şi comunicare | igrejdeanuATijcDOTmd |
Cristina Bobârca | coordonatoare de programe, Departamentul instruire şi comunicare | coordonatorATijcDOTmd |
Cristina Mogâldea | şefă a Departamentului Media Azi şi cercetare | monitorizareATijcDOTmd |
Ioana Burtea | content manager şi editor al portalului www.media-azi.md | reporterATijcDOTmd |
Vasile Gancev | reporter al portalului www.media-azi.md | reporterATijcDOTmd |
Tatiana Eţco | şefă a Departamentul campanii şi producţie | advocacyATijcDOTmd |
Valentina Maior | producătoare, Departamentului campanii şi producţie | producatorATijcDOTmd |
Denis Rusu | cameraman/editor de imagine | |
Angela Maximenco | contabilă-şefă | accountantATijcDOTmd |
Tamara Camerzan | contabilă | contabilATijcDOTmd |
Emil Stoianov | coordonator resurse tehnice | dbaseATijcDOTmd |
Boris Şosev/Cornel Ţîra | administrator, şofer |
* a se înlocui „AT” cu „@” și „DOT” cu „.”
Voluntari:
Jenifer Austry,
Guillermo Pedrosa,
Ruth Simister,
Robin Koskas,
Isabel Pastor Fernández.