Eşti aici

„Ne-am întors de unde am pornit - la controlul posturilor de radio și TV prin persoane interpuse”

24 Mai 2017
2519 afişări
În contextul modificărilor operate la Codul audiovizualului, potrivit cărora o persoană fizică sau juridică nu poate deține mai mult de două licențe într-o unitate teritorial-administrativă, portalul Media Azi revine la problema concentrării mass-media.  Am invitat jurnaliștii și experții să se expună pe marginea eficienței/ineficienței schimbării legislației. Cum credeți, în ce măsură modificarea în cauză ar putea diminua fenomenul concentrării pe piața audiovizuală din R. Moldova?               

 Alexandru Dorogan, membru al Asociației Presei Electronice:

Ce să zic, noi ne dăm cu părerea, iar cineva tace și face. Cândva proprietarii posturilor de radio și TV dețineau mai multe licențe de emisie și instituții audiovizuale prin persoane interpuse. Sub presiunea opiniei publice și a recomandărilor instituțiilor europene legea a fost amendată cu prevederi care să asigure indicarea numelor adevăraților proprietari. Când s-au afișat proprietarii, a ieșit în evidență concentrarea proprietății în domeniul audiovizualului, care iarăși contravine standardelor europene. Au urmat din nou discuții și dezbateri publice, din nou recomandări de la  Strasbourg și de la Bruxelles și, iarăși, legea a fost cârpită cu un amendament, pe 14 aprilie 2017.
 
În contextul actualului Cod al audiovizualului prezentul amendament nu este decât o altă tentativă sfidătoare de manipulare a opiniei publice. Ați vrut demonopolizare în audiovizual – poftim, ni se cere diminuarea concentrării proprietății în media – facem! Și mai departe? Ce posibilități și mecanisme ne oferă Codul audiovizualului ca să monitorizăm transparent implementarea legii nr. 218?
 
Aflăm că, la 12 mai curent, CCA a admis cererile de cesiune pentru radiodifuzorii „Canal 2” și „Canal 3”. Astfel, într-o lună de zile, în pace și liniște, din GMG s-au dus doua posturi TV. Atunci, ce fel de mogul media este dnul Plahotniuc? Ori, poate dnul Cristal este doar deținătorul licenței de emisie pentru „Canal 2” și „Canal 3”, iar proprietarul beneficiar a rămas tot Vlad Plahotniuc? Înseamnă că ne-am întors de unde am pornit și am ajuns din nou la controlul posturilor de radio și TV prin persoane interpuse.
 
Am făcut cercul, cercul nostru vicios, din care nu vom ieși, atâta timp cât puterea nu va renunța la controlul său asupra mass-media. Și puterea nu renunță.