Eşti aici

Agenda CJI pentru luna februarie

05 Februarie 2014
1504 afişări

La început de februarie, CJI va lansa topul celor mai deschise instituții realizat  în baza unui raport de evaluare privind procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public în anul 2013, în cadrul unui proiect susținut financiar de Fundația Soros-Moldova. Spre final de lună, CJI va organiza un program de instruire axat pe reflectarea corectă a subiectelor despre minorități și grupuri social vulnerabile pentru jurnaliștii din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri. De asemenea, un grup de lectori de la facultăţile de jurnalism din patru universităţi vor participa la cel de-al doilea atelier de lucru „Abordarea genului în mass-media”. Aceștia vor analiza împreună conţinutul şi structura curriculelor legate de acest subiect la care au început să lucreze din noiembrie 2013.

Din februarie 2014, un grup de jurnalişti din UTA Gagauz-Yeri va efectua programe de stagii în diverse organizaţii media din Chişinău, făcând schimb de experienţă cu colegii lor de breaslă. În 12 februarie, Comisia Atlantică Slovacă, cu asistenţa Institutului pentru Politici Central Europene şi în parteneriat cu CJI, va lansa concluziile sondajului privind atitudinea moldovenilor faţă de Uniunea Europeană, percepţiile lor faţă de relaţiile țării noastre cu UE, precum și relațiile Rusia, prin prisma orientărilor de valori.

Tot în această lună va fi lansată prima publicaţie interimară a proiectului de monitorizare a libertăţii presei în ţările Parteneriatului Estic (PE), la care contribuie şi CJI: Peisajul mediatic din spaţiul PE în 2013. Publicaţia va prezenta un tablou amplu al realităţilor media din Republica Moldova, precum și din Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaijan şi Georgia, şi se va încheia cu o serie de concluzii.

În afară de aceasta, vom continua să promovăm petiţia adresată Parlamentului şi să monitorizăm semnăturile. Cu această ocazie, vă îndemnăm să o citiţi şi să o semnaţi aici, dacă nu aţi făcut-o până acum!

Realizarea clipurilor video despre femei de succes în diverse domenii și lucrul asupra bazei de date cu surse femei va fi prioritatea Departamentului Producție și Campanii, ambele activități făcând parte din proiectul Schimbarea percepției asupra femeii în societatea din Moldova prin intermediul mass-media, finanțat de Matra.

Departamentul Politici şi Legislaţie Media va prezenta raportul privind situația mass-media în anul 2013 și studiul care analizează accesul jurnaliștilor la informațiile de interes public. Analiza va propune soluții viabile pentru a optimiza comunicarea dintre mass-media și instituțiile care se fac responsabile de garantarea accesului la informații de interes public.

De asemenea, va continua să monitorizeze situația mass-media din Republica Moldova, precum și inițiativele și modificările legislative la acest capitol. Totodată, echipa departamentului va acorda și în februarie asistență juridică gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.
Pe parcursul lunii februarie, studenții SSAJ urmează să descopere care este rolul jurnalismului social în presa națională și internațională.

Timp de 10 zile studenții și instructorii vor analiza particularitățile jurnalismului social, principiile tematice, dar vor organiza și vizite şi întâlniri la instituţiile guvernamentale ale căror activități includ politicile sociale. În următoarele două săptămâni, în cadrul cursului, “Jurnalism pe teme economice”, studenţii vor fi învăţaţi să abordeze subiectele interdisciplinare (social-economic, politic-economic) şi să-şi dezvolte un cadru de gândire economică. La finalul cursului fiecare dintre tineri va fi capabil să scrie articole pe teme economice, asigurând o bună structură a subiectului şi un echilibru al surselor relevante.

De asemenea, marțea vor continua întâlnirile în cadrul Clubului de discuţii. Reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, politicieni, ONG-işti, manageri de presă și experţi în diverse domenii vor avea discuţii informale cu studenţii despre teme de actualitate.