Departamentul Instruire și Comunicare al CJI continuă lecțiile de educație mediatică pentru elevi din diferite regiuni ale țării. În cadrul acestor activități, jurnaliștii cu experiență vor explica elevilor cum pot evita manipularea informațională și să-și formeze o opinie corectă despre evenimentele din societate. Pe data de 10 iulie, CJI, în parteneriat cu Comisia Atlantică Slovacă, va aduna jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, experți din Moldova și Slovacia, la o nouă ședință a clubului de presă cu tematica „Minoritățile și integrarea europeană a Republicii Moldova”.
În perioada 10-11 iulie, CJI va desfășura un program de instruire pentru jurnaliștii de la diferite instituții media din țară. Cursul va fi axat pe reflectarea profesionistă a subiectelor despre minorități și grupuri social-vulnerabile. Scopul instruirii este de a-i ajuta pe jurnaliști să realizeze subiecte despre aceste categorii de persoane într-un mod profesionist, fără abateri de la normele deontologice. De asemenea, în luna iulie, CJI va organiza un eveniment public, în cadrul căruia va fi lansată o colecție de materiale jurnalistice, ce abordează tematica de gender și vor fi prezentate o serie de curricula universitare „Abordarea genului în mass-media”.
Activitățile Departamentului Media-Azi și Cercetare se vor focusa pe monitorizarea situației din domeniul mass-media din Republica Moldova și din lume pentru a identifica subiecte de interes general pentru reprezentanții breslei jurnalistice și ai societății civile. Cele mai relevante dintre acestea, din punct de vedere al respectării libertății de exprimare, accesului la informaţie, conformării cu normele jurnalistice și legislaţia mass-media în vigoare, vor fi investigate, sintetizate și adaptate pentru portalul Media-Azi. Tot aici, utilizatorii site-ului vor putea găsi recomandări și propuneri de soluționare a diferitor probleme, cu care se confruntă jurnaliștii, astfel încât aceștia să-şi poate face meseria cât mai profesionist.
Departamentul Advocacy și Producție (DAP) va produce două spoturi video pentru Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin care vor fi făcute mai explicite beneficiile semnării Acordului de Asociere de către Republica Moldova cu UE.
Departamentul Politici şi Legislaţie Media va lansa o nouă ediţie a buletinului legislativ pentru lunile mai-iunie și va continua să acorde consultații în orice problemă legată de legislația mass-media, drepturile și obligațiile jurnaliștilor, precum și asistență juridică gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.
În luna iulie, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va continua etapa a doua a campaniei de admitere pentru anul de studii 2014-2015. Pe parcursul acestei perioade, pentru cei care au depus dosarele, se va organiza interviul şi proba scrisă. Mai multe detalii despre condiţiile de admitere găsiţi pe pagina online a Şcolii – www.scoaladejurnalism.md.