Eşti aici

Arhiva CJI. Amintiri de pe timpul aparatelor de fotografiat cu peliculă

08 Noiembrie 2019
1439 de afişări
Prima organizație de media din Republica Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), împlinește anul acesta 25 de ani.

Atmosfera din media poate că nu s-a schimbat așa cum ne-am fi dorit, în acest pătrar de veac, dar pozele pe peliculă color sau alb-negru, (încă nu ne foloseam de aparatele digitale), sunt mărturii vii ale unui entuziasm fără margini și a dorinței de a aduce spiritul libertății în media. Acest spirit este întreținut de CJI până în prezent, fiind liantul ce unește mai multe generații de jurnaliști în jurul unor valori și standarde esențiale.

Cum arăta presa în acei ani, poți deduce după pancartele pe care jurnaliștii le purtau la Marșurile Libertății Presei. De exemplu, în 1999: „Nu cenzurii!”, ”Nu! – controlului și manipulării informaționale”, „Vrem acces la informație!”,  „Nu cenzurii de la TVM!”, „Cerem protejarea mass-mediei autohtone!”, „NU presei aservite, DA  Codului deontologic!” – Vă sună familiar?  Sloganele mai sunt valabile și astăzi, chiar dacă, în cei 25 de ani,  vocea presei nu a fost întotdeauna un glas în pustiu. Jurnaliștii încă mai caută răspunsuri la tradiționalele semne  de întrebare / exclamare, afișate pe tricourile lor la Zilele Libertății Presei.

Întrucât destinele fiecăruia dintre noi, cei care formăm breasla jurnalistică, s-au împletit cumva cu destinul CJI, la un anumit moment al activității noastre, ne-am gândit că e un eveniment pe care ar trebui să-l consemnăm împreună.

Urmăriți, pe portalul Media-azi.md, în fiecare zi de vineri, ciclul de materiale „Despre CJI, altfel”!
 

Zilele Libertății Presei









 

 

Clubul de Presă al CJI

Gala Jurnaliștii Anului