Eşti aici

CJI a dat start lecțiilor de educație mediatică în raionul Ialoveni

12 Octombrie 2015
2062 de afişări
Tineri de la Liceul Teoretic Ruseștii Noi și Centrul de tineret ”Avante” din satul Costești au participat, pe 9 și 10 octombrie, la două lecții de educație mediatică organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în raionul Ialoveni.
Într-un context neformal, cei 55 de liceeni prezenți la eveniment au aflat mai multe lucruri interesante pentru ei: de ce este necesar să filtreze informația pe care o consumă zilnic, care este structura unei știri corecte și echidistante, de ce trebuie să se informeze din surse diferite. Împreună cu jurnalistul Petru Cosoi elevii au discutat despre manipulare și au analizat exemple de materiale jurnalistice scrise neprofesionist, care distorsionează realitatea. Pe post de material ilustrativ au fost și câteva spoturi video realizate de CJI – ”Știi ce media consumi?” și ”Despre știre, pe înțelesul tuturor”, care i-au ajutat să înțeleagă mai bine riscurile de a fi manipulat.
Participanții la cele două lecții de educație mediatică au fost interesați de subiect și au afirmat că informațiile acumulate aici le vor fi de un real folos, deoarece vor avea o atitudine mult mai critică față de ceea ce citesc în ziare, aud la radio sau privesc la televizor. Iată doar câteva dintre concluziile la care au ajuns aceștia în urma discuțiilor din cadrul lecțiilor mediatice:
Maria Codreanu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ruseștii Noi: ”Chiar dacă până acum intuiam când o știre este ”spam”, acum știu în mod clar care sunt tehnicile de manipulare și pot decide dacă merită să citesc un material și să cred în ce spune autorul. Consider foarte utile astfel de activități pentru tineri, deoarece ei sunt cei care se informează zilnic din mass-media și-și formează anumite convingeri”.
Mădălina Luca, elevă în clasa a X-a, Liceul Teoretic Olimp, Costești, voluntară la Centrul de tineret ”Avante”: ”Lecția la care am participat a fost o oportunitate pentru dezvoltarea mea personală. În fiecare zi citim diverse știri și este important să putem analiza informațiile, pentru a nu ne lăsa manipulați și pentru a avea o atitudine corectă față de anumite evenimente sau situații”.
CJI precizează că alte opt lecții de educație mediatică vor fi organizate în diferite localități din țară cu ajutorul unui grup de studenți și lectori universitari, care în luna august 2015 au beneficiat de instruire în domeniul educației mediatice.
_______________
Lecțiile mediatice sunt desfășurate în cadrul proiectului "Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud" implementat de CJI cu sprijinul Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.