Eşti aici

CJI a instruit prima generație de învățători în predarea cursului opțional Educație pentru media

31 Iulie 2017
1916 afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a instruit 35 de cadre didactice de treaptă primară, care vor preda cursul opțional Educație pentru media. Trainingul a inclus două grupuri de învățători și s-a desfășurat în perioadele 25-27 iulie; 28-30 iulie, la Chișinău. Formatoarele cursului au fost autoarele curriculumui și ale auxiliarului: Loretta Handrabura, dr. în filologie, conf. univ., UPS ”Ion Creangă”, Natalia Grîu, consultant superior la Ministerul Educației, Silvia Șpac, dr. în științe pedagogice.

Programul de instruire a fost realizat în baza curricumului Educație pentru media, aprobat de Ministerul Educației, precum și a auxiliarului pentru pilotarea acestui curs opțional. Participantii au fost implicați în diverse activități interactive pe baza fișelor și conținuturilor stipulate în curriculum și în auxiliar. Printre temele analizate și discutate la instruire au fost istoria și funcțiile mass-media, ziarul pentru copii ca sursă de informare, emisiunile pentru copii, mesajul educativ al filmului, noile medii și site-urile pentru copii și, nu în ultimul rând, sănătatea micului consumator de media.

Prezentă la instruire, Ina Grejdeanu, ofițeră pentru Dezvoltare Strategică la CJI, a  punctat scopul principal al instruirilor în domeniul media: „CJI implementează proiecte pentru jurnaliști, însă, văzând situația presei de la noi, am înțeles că trebuie să ne orientăm și pe consumatorii de media. Am început cu educație media încă din 2010, atunci am pus bazele acestui concept. Din 2014, am pornit cu lecții de educație media prin școlile din țară, de atunci această activitate este una din prioritățile CJI”, a menționat Ina Grejdeanu.

Adresându-se participanților la training, una dintre formatoarele cursului, Loretta Handrabura, s-a referit la rolul învătătorilor în societate: „Un efort foarte mare îl aveți dumneavoastră, pentru că acum trebuie să vă implicați și să implementați această curriculă de Educație pentru media. Scopul cursului este de a dezvolta cultura media și gândirea critică. De dumneavoastră depinde schimbarea”, a subliniat experta.

Natalia Cristinoi, învățătoare din Drăgănești, raionul Sângerei, care a făcut parte din primul grup de instruire, consideră că acest curs și-a atins scopul: „ Am participat cu placere la activitățile propuse, am ascultat cu interes și am apreciat punctele de vedere ale fiecaruia. Una din marile realizări ale acestui curs a fost posibilitatea de a aborda o temă extrem de problematică în Republica Moldova – MEDIA; de a cunoaște oameni noi, de a interacționa, de a schimba păreri, opinii, idei privind tema cursului opțional pentru treapta primară Educația pentru media”.

De  aceeași părere este și Maria Duplava, învătătoare în satul Cigârleni, raionul Ialoveni, care a reprezentat cel de-al doilea grup. În opinia ei, „Conținuturile, metodele, suporturile pedagogice au fost foarte utile. Formatoarele au creat condiții pentru schimb de experiență”.
 
Scopul cursului opțional Educație pentru media este de a crește gradul de înțelegere și utilizare rațională a media de către elevi, de a educa un cetățean-consumator de media avizat și responsabil prin formarea competenței socioculturale de cunoaștere / înțelegere și apreciere a valorilor, normelor sociale transmise de media.

La instruire au participat învățători din raioanele Orhei, Ialoveni, Anenii Noi, Basarabeasca, Ștefan Vodă, Briceni, Cimișlia, Nisporeni, Cantemir, Soroca, Hâncești, Fălești, Sângerei,  Draochia, Glodeni, Rezina, precum și din municipiile Chișinău și Bălți.

Programul de instruire este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului ”Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova", implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.