Eşti aici

Este dificil să-ți faci meseria, când deputații te țin la distanță

03 Aprilie 2015
1293 de afişări
Elena Robu, moderatoarea emisiunii Alb&Negru, UNIMEDIA

 

Îmi amintesc bine timpurile când eram reporter pe domeniul politic, înainte de a fi devastată clădirea Legislativului. Având acces liber în sala de ședințe a Parlamentului, puteam să urmăresc cu atenție dezbaterile ce aveau loc, să atrag atenție la replicile deputaților, să înțeleg argumentele lor, de ce au votat sau nu au votat un proiect de lege. Astăzi, acest lucru este practic imposibil. Din imaginile transmise la cele două monitoare, jurnaliștii nu-și pot da seama ce interese au avut parlamentarii când au votat așa sau altfel. Despre atmosfera din sala de ședințe nici nu mai zic, ea rămâne cu totul în afara atenției reprezentanților mass-media, care pot doar să intuiască ce se întâmplă cu adevărat acolo.    

Chiar dacă de ceva timp nu mai merg la ședințele Parlamentului, este destul de dificil să îți exerciți meseria de jurnalist în condițiile în care ești ținut departe de aleșii poporului. Este regretabil că deputații uită un lucru important, și anume, că ei se află în slujba cetățenilor, își primesc salariile și sunt întreținuți din bugetul public. Iar asta îi obligă la o mai mare responsabilitate, atât față de popor, cât și față de presă. Or, dacă se declară proeuropeni și democrați, aleșii noștri ar trebui să trateze presa ca pe cea de-a patra putere în stat, și nu ca pe o cenușăreasă.
 

NOTĂ: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează în fiecare zi în care deputaţii se întrunesc în şedinţe plenare acțiuni de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Scopul Campaniei este de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului, astfel încât reprezentanții mass-media să-și poată desfășura nestingherit activitatea profesională.
 
____________
Campania “Vrem acces în Parlament!” se desfășoară în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
 
Foto din arhiva personală a Elenei Robu