Eşti aici

Evaluarea Periodică Universală - un exercițiu internațional la care participă și R. Moldova

17 Mai 2016
1999 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Reprezentanța Civil Rights Defenders (CRD) în Moldova au întrunit marți, 17 mai , în cadrul unui prânz de lucru, un grup de editori, manageri de media și jurnaliști, pentru a discuta despre Evaluarea Periodică Universală (EPU).

Alesia Vidruk, Reprezentanta CRD în R. Moldova, le-a adus la cunoștință celor prezenți că EPU este un mecanism creat acum zece ani în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, prin intermediul căruia are loc evaluarea politicilor publice în domeniul drepturilor omului în ţările lumii. Scopul EPU este să contribuie la eliminarea tuturor formelor de discriminare şi să determine autorităţile statelor membre ONU să respecte angajamentele asumate în domeniul drepturilor omului.

În cadrul sesiunii a XIX-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (2012), R. Moldova a fost inclusă pentru prima dată în acest exerciţiu internaţional. În toamna anului 2016, autorităţile Moldovei vor raporta în faţa ONU despre situaţia drepturilor omului şi despre felul cum au fost realizate timp de patru ani cele 122 de recomandări făcute țării noastre de către alte state.

Gazda evenimentului, Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI, i-a provocat pe jurnaliști la o discuție despre modul în care ar putea reflecta această tematică în materialele jurnalistice și despre modalitățile de abordare, astfel ca informația expusă să fie accesibilă și să prezinte interes pentru publicul larg.

Jurnaliștii au fost interesați de subiectul discuției, EPU fiind un exercițiu internațional nou pentru ei. În context, cei prezenți au sugerat idei privind formatul în care ar putea fi abordate subiectele, astfel încât acestea să aibă un impact mai mare asupra cetățenilor, dar și a factorilor de decizie.

Jurnaliștii au fost informați și despre un curs de instruire în domeniul evaluării periodice universale, care urmează să fie organizat de către CJI în parteneriat cu reprezentanța CRD în Moldova, pe 26 mai, la Chișinău. Atelierul va fi adresat jurnaliştilor din presa locală și națională, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia.

De asemenea, CJI în parteneriat cu CRD vor iniția un concurs naţional de articole/reportaje şi emisiuni pe tema drepturilor omului în R. Moldova, realizarea angajamentelor asumate de autorităţi în cadrul exerciţiului internaţional – EPU. Câștigătorul concursului va avea oportunitatea de a participa la Sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care va avea loc la Geneva (Elveţia), în toamna anului 2016, unde autorităţile R. Moldova vor prezenta Raportul privind realizarea recomandărilor parvenite din partea statelor lumii.

Prânzul de lucru a avut loc cu suportul organizației Civil Rights Defenders, Suedia, partener CJI.