Eşti aici

Introducerea educației mediatice în sistemul de învățământ, recomandată de CJI și experți

16 Iunie 2015
3344 de afişări
”Educația mediatică are un rol esențial în responsabilizarea cetățenilor”, aceasta este una dintre opiniile exprimate de participanții la masa rotundă cu genericul ”Introducerea cursului de educație mediatică în curricula universitară: posibilități și instrumente de realizare”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent la 13 iunie.
 
Lectori universitari, pedagogi și experți în științe ale educației împreună cu Valeryi Ivanov (președintele Academiei de Presă din Ucraina), Amalia Oganjanyan (lector la Universitatea de Stat din Tbilisi și reprezentant al Deutsche Welle Akademie în Georgia) și reprezentanți de la Ministerul Educației al Republicii Moldova au discutat despre necesitatea introducerii unui curs de educație mediatică la diferite trepte ale învățământului. Experții s-au pronunțat pentru introducerea acestui curs încă din treapta primară, atunci când profesorul poate contribui substanțial la pregătirea elevilor, pentru ca în viitor aceștia să se informeze corect din mai multe surse, să distingă materialele manipulatoare și să analizeze critic articolele de presă.

Importanța educației mediatice pentru elevi și studenți a fost accentuată și de faptul că aceasta dezvoltă spiritul civic, creativ, de identitate, ce dezvoltă nu doar consumatori, dar și personalități independente, care pot lua propriile decizii în mod corect și conștient.

De asemenea, una dintre soluțiile propuse de participanți a fost că pe lângă profesori, în educația mediatică a copiilor, să fie implicați și părinții, care au un rol determinant în educarea lor. Pe de altă parte,  participanții la masa rotundă au făcut referință la calitatea mass-media actuale și au afirmat că așa cum cititorul trebuie să fie responsabil de informația pe care o citește, așa și jurnalistul trebuie să poarte răspundere față de cititori, atunci când își publică materialele.

La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor instituții de învățământ superior din țară: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională, Universitatea de Studii Europene, Universitatea Slavonă, Universitatea de Stat din Comrat, Academia de Studii Economice, Universitatea Pedagogică Ion Creangă, Universitatea de Stat B.P. Hasdeu din Cahul, Universitatea Tehnică, precum și de la Institutul de Științe ale Educației, Pro Didactica.

CJI precizează că acest eveniment va fi urmat de mai multe activități (programe de instruire în domeniul educației mediatice, prezentări cu aceeași tematică ale profesorilor/studenților în școli) în care vor fi implicați atât profesori, cât și studenți din cadrul diferitelor universități din țară.

 

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului "Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud" implementat de CJI, în perioada mai-noiembrie 2015, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.