Eşti aici

Lecție de educație mediatică la Universitatea Slavonă din Chișinău

31 Octombrie 2014
1554 de afişări
O nouă lecție de educație mediatică pentru studenți, organizată de CJI și susținută de directorul postului de radio Europa Liberă, Chișinău, Vasile Botnaru,  a avut loc joi, 30 octombrie. Instituția care ne-a găzduit de această dată a fost Universitatea Slavonă din Chișinău.

Studenții anului II de la specialitatea Jurnalism au avut ocazia să se întâlnească și să discute cu Vasile Botnaru despre mass-media din Moldova, provocările pe care le pot întâmpina ca și jurnaliști, dar și sfaturi, recomandări  din experiența  pe care cunoscutul  jurnalist o posedă de mai bine de 20 de ani.

Vasile Botnaru a început discuția referindu-se la creșterea popularității presei tabloide în Moldova, dar și în alte țări, precum România sau Rusia.

”Noi toți suntem ”atractivi” pentru producătorii de alimente, aparate electronice sau conținut media. Pe baza noastră, companiile vor să obțină profit, ceea ce e normal, dar acest fapt trebuie să ne facă vigilenți. Multe instituții media, din dorința de a obține un rating cât mai mare, fac compromisuri în ceea ce privește calitatea materialului jurnalistic și merg pe aspecte de senzaționalism, care atrag publicul larg. Din păcate, aceste instituții obțin cel mai mare profit din publicitate”.

Jurnalistul a vorbit și despre soarta multor instituții media de a fi aservite anumitor interese politice, căci pe lângă profitul financiar pe care îl aduc, acestea mai prezintă, în opinia unora, și un instrument de manipulare și câștigare a adepților electorali.  De multe ori, anume aceste instituții au cele mai tentante locuri de muncă  pentru jurnaliști, din punct vedere al remunerării. Totuși, V. Botnaru i-a sfătuit pe jurnaliștii în devenire să păstreze mereu o poziție fermă și obiectivă, căci vor exista întotdeauna și instituții media independente, care vor angaja adevărați profesioniști.

Studenții s-au implicat activ în discuții, adresând întrebări, precum: ”Ce este mai important pentru un jurnalist: talentul de a scrie sau calitatea de a fi îndrăzneț? ”, la care V. Botnaru a precizat că principalele atribute ale unui jurnalist sunt curiozitatea, perseverența, disciplina și calitatea de a fi organizat. ”Meseria noastră este de fapt de a lua informația de la o sursă și a o transmite publicului, într-un mod cât mai clar și pe înțelese”, a mai adăugat jurnalistul.

La finalul lecției, participanții au remarcat că au avut de învățat multe lucruri interesante.

”A fost o lecție productivă și utilă. Acest gen de activități ar trebui să fie organizate cât mai des. Este mereu interesant să afli mai multe din experiența jurnaliștilor profesioniști în domeniul lor”, ne-a spus Dmitrii Dașcu, student în anul II.

Colega sa, Inga Cazacu, a precizat că:  ”Asemenea lecții sunt necesare, pentru că este cu mult mai eficient să înveți de la cineva cu care vorbești față în față, decât să citești din manuale”.

Maria Dulcevscaia a subliniat: ”Din această lecție am aflat mai multe lucruri utile. Nu trebuie să credem orice ne spune media și să verificăm minuțios informația primită. De asemenea, am aflat astăzi despre mai multe surse media din care ne putem informa cu încredere”.

Lecția de educație mediatică la Universitatea Slavonă  a avut loc în cadrul proiectului "Promovarea  educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.