Eşti aici

ONG-urile de media condamnă comportamentul huliganic al deputatului Iurie Muntean

21 Noiembrie 2013
3363 de afişări

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă cu toată fermitatea comportamentul huliganic în relația cu presa al deputatului  Iurie Muntean, membru al fracțiunii Partidului Comuniștilor în Parlamentul Republicii Moldova, şi îi cer să-şi prezinte scuzele în faţa jurnalistei pe care a intimidat-o.

În timpul ședinței Parlamentului Republicii Moldova de joi, 21 noiembrie 2013, deputatul comunist Iurie Muntean a agresat-o verbal şi a amenințat-o public pe reportera postului de televiziune Publika TV, Dumitrița Ciuvaga. Deputatul comunist s-a arătat nemulțumit de felul în care Publika TV a relatat despre acțiunile și comportamentul său din cadrul ședinței.

Un atare comportament din partea politicianului Iurie Muntean este nedemn de statutul său de ales al poporului. Mai mult, semnifică, de facto, o ingerință în politica editorială a instituției mediatice, lucru interzis de legislația în vigoare.  Libertatea presei și libertatea individuală sunt pilonii pe care este construită o democrație autentică şi nu pot fi sacrificate într-o societate democratică.
 
Acțiunile de intimidare pentru critică și de împiedicare intenţionată a activității profesionale a jurnaliștilor constituie o încălcare gravă a dreptului la libera exprimare şi a libertăţii mass-media şi sunt pedepsite penal.
Gravitatea situațiilor de acest gen este mult mai accentuată în cazul în care amenințările la adresa jurnaliștilor vin din partea unor persoane cu funcţii publice, dat fiind faptul că societăţii i se transmite semnalul că un asemenea comportament este normal și poate fi acceptat.
 
Organizaţiile neguvernamentale de media îi cer deputatului Iurie Muntean să-şi prezinte public scuze faţă de jurnalista pe care a intimidat-o, iar Biroului permanent al Parlamentului să examineze această situaţie la una din şedinţele sale, precum și comportamentul altor deputați care s-au manifestat agresiv în raport cu presa până în prezent, iar decizia, să fie făcută publică.
 
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Centrul „Acces-info”
Asociaţia Presei Electronice APEL
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova