Instituția media în cadrul căreia activez a publicat de curând un articol ce conținea informații preluate de pe un portal de știri, cu indicarea sursei citate. Recent am primit o cerere prealabilă prin care persoana vizată în material a solicitat dezmințiri și repararea prejudiciului cauzat prin răspândirea informației. În contextul în care nu noi suntem autorii textului, cât de îndreptățite sunt solicitările formulate?
Răspuns:
Legea[1] garantează oricărei persoane dreptul la apărarea onoarei, demnității şi reputației sale profesionale, lezate prin răspândirea relatărilor false cu privire la fapte[2], a judecăților de valoare fără substrat factologic suficient[3] sau prin injurie[4].
Persoana care se consideră lezată în aceste drepturi este îndreptățită să solicite dezmințirea informației și repararea prejudiciului cauzat, în cazul în care informația publicată cumulează următoarele condiții:
- este falsă (este contrară adevărului);
- este defăimătoare (lezează onoarea, demnitatea şi/sau reputația profesională a persoanei);
- permite identificarea persoanei vizate de informație (permite stabilirea raportului de identitate între persoană și datele expuse în informația publicată).
Pentru a stabili dacă această excepție poate fi aplicată în situația de față este necesară satisfacerea următoarelor condiții:
- Instituția media a preluat informația cu bună credință;
- Informația preluată vizează chestiuni de interes public;
- Materialul informațional a fost răspândit anterior de alte surse media (portalul de știri);
- Instituția media nu a subscris informației[6].
Rubrica Juristul Presei reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.
https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=83916&lang=ro.