Eşti aici

Proiectul de educație mediatică a ajuns la Leova

11 Decembrie 2014
1540 de afişări
Despre știri, manipulare și verificarea informațiilor din mass-media au discutat elevii Liceului “Constantin Spătaru” din Leova la o nouă lecție de educație mediatică organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Activitatea a fost moderată de Diana Răilean, reporteră a postului de radio Europa Liberă. 

”Așa cum atunci când alegeți o haină de iarnă, probați mai multe modele și nu vă opriți la prima haină pe care o vedeți, la fel trebuie să procedați și în cazul știrilor. Nu credeți o singură sursă media, căci ii datorați minții voastre același respect ca și corpului vostru”, așa a început lecția de educație mediatică jurnalista D. Răilean. Aceasta a mai vorbit și despre modul în care se scrie o știre, la ce întrebări trebuie să răspundă un material jurnalistic de calitate și care sunt metodele prin care anumite canale media manipulează publicul, precizând că cel mai frecvent se încearcă a fi date informații eronate sau părtinitoare la buletinele de știri, care sunt cele mai urmărite programe la televizor.

D. Răilean a evidențiat faptul că și în mediul online există multe tentative de manipulare. Conform Barometrului Opiniei Publice din 2014, cea mai importantă sursă de informare pentru cetățenii R. Moldova rămâne a fi televiziunea, dar pe locul doi și în continuă creștere se plasează Internetul, iată de ce, utilizatorii online, în special tinerii, trebuie să aibă mare grijă atunci când navighează pe site-urile de știri sau rețelele sociale.

Jurnalista le-a amintit elevilor că atunci când au dubii referitor la veridicitatea unei știri sau la respectarea deontologiei profesionale de către jurnalist, pot apela la Consiliul de Presă pentru a depune o sesizare.

Liceenii s-au arătat plăcut impresionați de activitatea la care au participat. 

Buza Tatiana, elevă în cl. a XII-a, a menționat:  “A fost un curs foarte interesant, informațiile de azi îmi vor fi de mare ajutor în viitor. Eu fac parte din societate și am înțeles că deși nu particip direct în elaborarea unei știri, am toate drepturile să cer modificarea acesteia atunci când prezintă informații neveridice”.

Colega sa, Valentina Iorga, a adăugat: ”Educația mediatică pentru tinerii din R. Moldova este un proiect foarte util. Zi de zi ne confruntăm cu problema manipulării prin intermediul mass-media. Noi, tinerii, suntem cei mai predispuși la manipulare. Astăzi am învățat cum se scrie o știre, dar și cum să verific veridicitatea unei știri”.

Iar  Artiom Bonari, elev în clasa a XI-a a conchis : ”Mi-a plăcut mult să discut cu un jurnalist adevărat și, cu siguranță, voi lua în considerare lecția și sfaturile primite astăzi”.
 
Lecția de educație mediatică a fost desfășurată în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.