Eşti aici

Societatea civilă solicită Parlamentului să respecte legislația

10 Septembrie 2014
2553 de afişări
Noi, reprezentanţii societății civile ai Republicii Moldova, semnatari ai prezentei declarații, solicităm Parlamentului să respecte termenul legal privind pregătirea și dezbaterea în lectura a doua a Proiectului legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova, privind transparența proprietății mass-media și asigurarea accesului publicului la informația privind proprietarii instituțiilor de media.
 
Precizăm că proiectul în cauză, înregistrat la 12 iunie 2013 cu numărul 240, a fost votat în prima lectură la data de 21 iulie curent. Potrivit Regulamentului Parlamentului, dezbaterea proiectului de lege în lectura a doua trebuie să aibă  loc în cel mult 45 de zile de la data aprobării în primă lectură.
 
Ținând cont de necesitatea asigurării transparenței proprietății mass-media, considerăm necesară adoptarea modificărilor și completărilor propuse, care vor obliga posturile de televiziune și radio să prezinte Consiliului Coordonator al Audiovizualului informațiile despre proprietarii beneficiari. Mai mult ca atât, potrivit normelor europene, este absolut necesar ca legislația națională să prevadă dreptul cetățeanului de a solicita acces la informaţiile despre un anumit post de televiziune sau o altă instituție media.
 
Astfel, cerem forului legislativ să-și onoreze obligațiile legale și angajamentele asumate și să dezbată în lectura a doua Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului respectând termenul prevăzut de legislația în vigoare și principiul armonizării legislației naționale conform actelor normative ale Uniunii Europene.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Asociația pentru Dezvoltarea Culturii și Protecției Drepturilor de Autor și Conexe
Asociaţia Civică Internaţională „Hyde Park”