Eşti aici

DECLARAȚIA organizațiilor societății civile în legătură cu criza administrativă de la Compania publică regională de teleradio "GagauzRadioTelevizionu"

02 Februarie 2015
2656 de afişări
Comrat, 31 ianuarie 2015

Organizațiile societății civile sunt îngrijorate de criza apărută în administrarea Companiei publice regionale de teleradio "GagauzRadioTelevizionu" (în continuare - CP GRT).

La 22 ianuarie 2015, președinta CP GRT, dna Anna Harlamenco, a adresat Consiliului de Observatori o scrisoare în care a solicitat numirea doamnei Maria Parfionova în funcția de președinte interimar al CP GRT, în legătură cu plecarea sa în concediu medical.

Dat fiind că doamna Parfionova a refuzat postul propus, la 30 ianuarie 2015 Consiliul de Observatori l-a numit în funcția de director interimar al companiei pe domnul Stepan Piron. Este necesar să precizăm că, la 29 septembrie 2014, Consiliul de Observatori a luat decizia de a-l numi pe domnul Piron în funcția de director al postului public regional de televiziune, dar această decizie a fost atacată în instanță și anulată întrucât decizia respectivă intră în contradicție cu prevederile alineatului 12 al articolului 37 din Legea privind posturile de televiziune și radio din Gagauz-Yeri, care definește funcțiile incompatibile cu funcția de președinte al CP GRT și, prin analogie, cu cea de director al posturilor publice de televiziune și radio. Atragem atenția, că decizia Consiliului de Observatori din 30 ianuarie 2015 a fost bazată pe temeiuri juridice similare cu cele ce au stat la baza deciziei din 29 septembrie 2014; respectiv, această decizie poate fi contestată în instanță în baza acelorași argumente.

Un motiv special de îngrijorare ține de faptul că actuala criză administrativă se desfășoară în contextul campaniei electorale pentru alegerea Guvernatorului (Bașcanului) Găgăuziei (Gagauz-Yeri), programată pentru data de 22 martie 2015.

Considerăm, că această criză ar putea submina capacitatea CP GRT de a reflecta campania electorală, conform prevederilor cadrului de reglementare a alegerilor Guvernatorului Găgăuziei.

Conform Legii Găgăuziei privind alegerea Guvernatorului (Bașcanului) Găgăuziei (Gagauz-Yeri), precum și conform prevederilor Regulamentului Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei privind reflectarea în mass-media a campaniei electorale pentru alegerea Guvernatorului Găgăuziei și a alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din 22 martie 2015, CP GRT joacă un rol important în reflectarea alegerilor, date fiind obligațiile companiei în cadrul procesului electoral, prevăzute de lege:
1. Reflectarea campaniei electorale pentru alegerea Guvernatorului Găgăuziei și alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară a Găgăuziei.
2. Organizarea dezbaterilor electorale.
3. La solicitarea în scris a organelor electorale din Găgăuzia, distribuirea gratuită a materialelor motivaționale, educaționale (video) cu privire la alegeri și educația civică, desfășurarea campaniei de informare a alegătorilor despre procesul de votare și particularitățile acestuia.
4.  Publicarea gratuită a programelor electorale ale candidaților la alegeri.

Potențiala capacitate limitată a CP GRT de a reflecta campania electorală în viitoarele alegeri, cauzată de criza curentă la nivel de conducere, poate duce la nerespectarea drepturilor constituționale ale alegătorilor și candidaților de a difuza și a primi informații referitoare la procesul electoral.

Facem apel la organele de conducere ale CP GRT, îndemnându-le să găsească o soluție pentru a ieși din criza actuală și pentru a asigura gestionarea durabilă a companiei pe parcursul organizării și desfășurării alegerilor.

Atragem atenția organelor de conducere ale CP GRT că decizia cu privire la soluționarea crizei curente urmează a fi luată, ținând cont de legislația în vigoare care reglementează activitatea mass-media, precum și de deciziile luate de instanțele judecătorești care sunt relevante pentru situația dată.

Declarația este susținută de următoarele organizații:

Centrul de Tineret "Piligrim-Demo", Gagauz-Yeri
Asociația Presei Independente (API)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Asociația Presei Electronice APEL