Eşti aici

TVR revine în Moldova pe 1 decembrie

13 Noiembrie 2013
1792 de afişări

Televiziunea Română (TVR) revine în Republica Moldova pe 1 decembrie, cu programe speciale despre realitățile din această țară. Autorităţile moldovene urmează să asigure preluarea programelor TVR de operatorii de cablu, informează Mediafax. TVR nu are însă la dispoziție o frecvență în regim analogic, depinzând de finalizarea tranziției către televiziunea digitală terestră.

"De la 1 decembrie vom fi din nou în casele telespectatorilor de peste Prut, cu o grilă specială, care va conţine emisiuni culturale şi de divertisment, informaţii despre România, dar şi programe care să acopere realităţile din Republica Moldova. În acest sens, ne propunem ca, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, 30% din grilă să fie dedicată emisiunilor autohtone şi să colaborăm cu televiziunea publică Moldova 1", a declarat Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, pentru Mediafax.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis, în 7 noiembrie, Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluţionare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO pe 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părţi a fost stins la Curtea Europeană.

"Curtea a consfinţit astfel Acordul de soluţionare amiabilă, (...) care a înlăturat cel mai dificil obstacol în calea prezenţei programelor TVR în Republica Moldova", a spus Claudiu Săftoiu.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi, declara pentru Jurnal.md că ”potrivit acordului semnat între autoritățile Republicii Moldova și Societatea Română de Televiziune, care a fost ieri (n.r. joi) publicat de CEDO, TVR va reveni în Moldova în 30 de zile de la adresările autorităților române la CCA. O astfel de solicitare până la momentul de față nu avem. Urmează ca TVR să revină în toate ofertele de servicii prin cablu, în multiplexul în regim experimental care acum activează în municipiul Chișinău și, în 2015, pe acoperire națională prin primul multiplex digital. Momentan, în Republica Moldova nu există nicio frecvență disponibilă în regim analogic”, a explicat Marian Pocaznoi.

De asemenea, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Culturii și Protecției Drepturilor de Autor și Conexe ”APOLLO”, Vasile Năstase, a declarat pentru Jurnal.md că situația prezentă este o consecință a monopolului deținut de fostul deputat Vlad Plahotniuc asupra celor trei frecvențe naționale.

”Este o mare porcărie această înțelegere. Transmiterea prin cablu prevede foare multe restricții. Emisiunile TVR nu sunt transmise în prime time, dar noaptea. Când sunt difuzate știrile, ele sunt întrerupte de publicitate atunci când vrea Plahotniuc. În felul acesta este batjocorit acest post. În Republica Moldova sunt 700.000 de români. Este dreptul lor să aibă acces la un post public”, a declarat Vasile Năstase.

Acordul dintre cele două state a fost semnat pe 12 septembrie, de Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, şi Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, după ce autorităţile de la Bucureşti, prin secretarul de stat Bogdan Aurescu, şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

Potrivit acordului, Guvernul şi autorităţile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către TVR a unui segment din primul multiplex cu acoperire naţională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere. La rândul lor, programele televiziunii Moldova 1 ar urma să fie retransmise de cabliștii români în urma unei propuneri a oficialilor moldoveni.

sursa foto: www.tvr.ro